SERNIK NA OLEJU – najbardziej kremowy sernik na świecie

Dobrze wiecie, że jestem chyba największą na świecie miłośniczką serników.

Na kruchych spodach, z owocami, kokosowe, czekoladowe, z brownie i wiele innych – wszystkie totalnie podbijają moje serducho!

I wszystkie serniki kocham miłością bezgraniczna tak samo bardzo jak ciasto drożdżowe!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na chyba najlepszy sernik na świecie!

Wydaje mi się nawet, ze swoim smakiem przebija ten dotychczas mój ulubiony – sernik castingowy.

Przepis na niego przyniosła mama od koleżanek z pracy – zrobiłyśmy jeszcze tego samego dnia i totalnie przepadłyśmy!

Reszta rodziny również!

Sernik jest idealnie kremowy, bardzo delikatny a zarazem nieziemsko puszysty i aksamitny.

To najbardziej kremowy sernik, jaki w życiu jadłam!

Jestem 100% pewna ( daję sobie uciąć rękę! ), że ten sernik stanie się Waszym ulubionym!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

(  24 x 28 )

* herbatniki – 150 g

* ser biały 3x mielony ( gęsty, kremowy ) – 1 kg

* jajko rozm M – 8 szt

* budyń śmietankowy – 2 op

* olej – 3/4 szkl

* mleko 3,2% – 2 szkl

* proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki

* cukier drobny – 1,5 szkl

* wanilia – 1 laska ( ewentualnie cukier z wanilią )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ubijamy z wanilią.

Cały czas miksując na delikatnych obrotach ( by nie napowietrzyć ) dodajemy ser biały, budyń ( proszek ) i proszek do pieczenia.

Cienkim strumieniem wlewamy olej, następnie mleko.

Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier.

Dodajemy do masy serowej, mieszamy szpatułką.

Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka, wylewamy masę serową.

Pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut w 170 C.

Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Ps. najlepiej smakuje zimny z lodówki!

Smacznego!

Dajcie znać czy też się w nim zakochaliście!

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Anna
    28 listopada 2019 at 11:14

    Z jakiej firmy najlepszy bedzie ser do tego sernika?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 listopada 2019 at 11:29

      Zdecydowanie polecam WŁOSZCZOWA lub WIELUŃ

      • Reply
        Kasia
        27 stycznia 2023 at 17:38

        Ser Włoszczowa tragedia. Wieluń lub Piątnica

        • Reply
          Ostra na Słodko
          27 stycznia 2023 at 17:50

          Włoszczowa się zepsuła.
          Od dawna robię tylko na Wieluniu .
          Piątnicy nie lubię, dla mnie zbyt „kwaśny”.

  • Reply
    Magdalena
    18 grudnia 2019 at 14:57

    Witam, czy budyń ma być bez cukru ?? Nie chcę przesłodzić, bo w przepisie jest 1,5 szklanki cukru.
    pozdrawiam

  • Reply
    Monika
    21 grudnia 2019 at 10:13

    Można dodać do niego rodzynki?

  • Reply
    Pychotka
    4 marca 2020 at 23:40

    Najlepszy sernik jaki robiłam… Przepis wędruje do ulubionych😁😁😁 bardzo dziękuję Twojej mamie za takie przepisy od koleżanek oczywiście chcemy więcej takich pyszności 😄😄

  • Reply
    AlinaMalina
    22 kwietnia 2020 at 17:05

    Oleju to 3 szklanki albo 4 szklanki czy trzy czwarte szklanki? 😅

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 kwietnia 2020 at 17:21

      Trzy Czwarte :D
      Absolutnie nie dodawaj 4 szklanek :D hehehehe

  • Reply
    Agababa
    2 kwietnia 2021 at 21:29

    Piekłam wcześniej ten serniczek. Rzeczywiście pychota! Mało skomplikowany a niebo w gębie. Ja mam go w kajeciku wpisane jako sernik śmietankowy!

  • Reply
    Helena
    1 maja 2022 at 11:48

    Sernik wyszedł przepyszny, bardzo puszysty, mąż jest zachwycony. Dziękuję .

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 maja 2022 at 21:01

      Bardzo miło mi to czytać <3 Mam nadzieję, że zagości na stałe <3

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress