Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką Rafaello i właśnie te kokosowe słodkości to taka jedna z “perełek” , którą mnie można skutecznie przekupić ;)
Cena sklepowych Rafaello na pewno nie zachęca do kupna, ale nie znaczy to, że musimy z nich rezygnować!
Domowym sposobem, za ułamek ceny sklepowej możemy je przyrządzić błyskawicznie w domowym zaciszu.
Smakują naprawdę obłędnie!
Ja postanowiłam przygotować wersję bezglutenową – wyszło COŚ IDEALNEGO!
Do jego przygotowania użyłam herbatników Maria Pain Biscuits Schär – przepysznych, bezglutenowych ciasteczek.
Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
SKŁADNIKI :
( ok. 13 szt )
* masło min.82% – 50 g
* cukier puder – 1/4 szkl
* cukier z wanilią – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* wiórki kokosowe – 80 g
* Maria Pain Biscuits Schär – 1 op
* migdały – 13 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy do obtaczania ) i dokładnie mieszamy.
Wkładamy na ok. 20 minut do mrożenia.
Herbatniki bardzo drobno kruszymy , dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy.
Migdały zalewamy wrzątkiem , po chwili płuczemy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę.
Z masy formujemy kuleczki , do środka wkładamy migdał i odstawiamy do chłodzenia.
Smacznego!
Ps. wśród produktów Schär znajdziecie mnóstwo fajnych rzeczy, które w kuchni pozwolą Was stworzyć przysmaki jak z najlepszej piekarni czy cukierni.
Nie bójcie się próbować i kombinować!
Zaglądnijcie i zobaczcie co jeszcze znajdziecie w ofercie : https://www.schaer.com/pl-pl/po/bezglutenowe-produkty
No Comments