Tiramisu – włoski deser, który chyba wszyscy uwielbiają!
Zainspirowana współpracą z moją ulubioną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis prawdziwe, włoskie tiramisu, ale w wersji bezglutenowej.
Można przygotować w tradycyjnej formie – czyli w większym naczyniu, albo w wersji “słoiczkowej” – dla każdego osobna porcja.
Kremowa, serowa masa, biszkopty zanurzone w aromatycznej kawie, delikatny posmak marsali i ciemne kakao – czego chcieć więcej?!
Chyba tylko dokładki ciacha i filiżanki dobrej kawy!
Do przepisu użyłam bezglutenowych biszkoptów Savoiardi Schär w formie “kocich języczków”.
SKŁADNIKI:
* żółtka – 6 szt
* białko – 3 szt
* drobny cukier – 160 g
* mascarpone – 500 g
* bezglutenowe biszkopty Savoiardi Schär – 250 g
DO NASĄCZENIA:
* napar kawowy – 300 ml po zaparzeniu
* wino Marsala – 60 ml
DO POSYPANIA:
* gorzkie kakao
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kawę zaparzamy, studzimy, przecedzamy, dodajemy Marsalę.
Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy ok. 2/3 cukru, ucieramy na puch.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru.
Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką.
Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy warstwę, nakładamy porcję kremu, rozprowadzamy.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu.
Powtarzamy do wykończenia składników.
Wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem posypujemy sporą ilością kakao!
No Comments