BUNUELOS – MEKSYKAŃSKIE, SMAŻONE CIASTECZKA / kuchnia meksykańska

Okres karnawału, to okres przeróżnych słodkości, wśród których królują pączki, oponki i różnego rodzaju faworki.

Na blogu znajdziecie kilkanaście różnych, karnawałowych pomysłów z całego świata!

Dziś zabieram Was do Meksyku, czyli do kraju, który cały czas znajduje się na mojej liście niespełnionych, podróżniczych marzeń.

BUNUELOS to meksykańskie smażone “ciasteczka” w kształcie dysków.

Smakiem przypominają nasz chrust – są fantastycznie chrupiące i delikatne.

Podawane najczęściej z cynamonowym cukrem i czekoladą.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* maka pszenna – 3 szkl po 250 ml

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* sól – 1 łyżeczka

* zimny smalec – 115 g

* woda – 260 ml

* ekstrakt z wanilii lub ziarna – do smaku

 * olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Dodajemy zimny, pokrojony smalec – siekamy ( np.w  malakserze ) aż ciasto zacznie przypominać sypkie, kruche ciasto.

Stopniowo wlewamy wodę i dodajemy wanilię – wszystko dokładnie wyrabiamy.

Zagniatamy dodatkowo ręcznie i odstawiamy przykryte folią na ok. 20 minut.

Odrywamy po kawałku, wałkujemy cieniutko i smażymy na rozgrzanym do ok. 170 oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Uwaga!

Smażą się bardzo szybko – trzeba pilnować!

Przepis inspirowany przepisem ze strony : Immaculate Bites

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress