Okres karnawału, to okres przeróżnych słodkości, wśród których królują pączki, oponki i różnego rodzaju faworki.
Na blogu znajdziecie kilkanaście różnych, karnawałowych pomysłów z całego świata!
Dziś zabieram Was do Meksyku, czyli do kraju, który cały czas znajduje się na mojej liście niespełnionych, podróżniczych marzeń.
BUNUELOS to meksykańskie smażone “ciasteczka” w kształcie dysków.
Smakiem przypominają nasz chrust – są fantastycznie chrupiące i delikatne.
Podawane najczęściej z cynamonowym cukrem i czekoladą.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* maka pszenna – 3 szkl po 250 ml
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 łyżeczka
* zimny smalec – 115 g
* woda – 260 ml
* ekstrakt z wanilii lub ziarna – do smaku
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodajemy zimny, pokrojony smalec – siekamy ( np.w malakserze ) aż ciasto zacznie przypominać sypkie, kruche ciasto.
Stopniowo wlewamy wodę i dodajemy wanilię – wszystko dokładnie wyrabiamy.
Zagniatamy dodatkowo ręcznie i odstawiamy przykryte folią na ok. 20 minut.
Odrywamy po kawałku, wałkujemy cieniutko i smażymy na rozgrzanym do ok. 170 oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Uwaga!
Smażą się bardzo szybko – trzeba pilnować!
Przepis inspirowany przepisem ze strony : Immaculate Bites
No Comments