FIT CIASTO BANANOWE / CHLEBEK BANANOWY – bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru, bez glutenu!

Część z Was ( szczególnie Ci, którzy bacznie obserwują mojego Instagrama – o TU! ), dobrze wie, że jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z siłownią!

Przygodę, która na bank prędko się nie skończy!

Wręcz przeciwnie – ja się dopiero rozkręcam!

Kondycje zawsze miałam fantastyczną, ale nigdy nie sądziłam, że trafię na siłownię.

Baaaaa … tym bardziej nie sądziłam, że ja się w tym miejscu totalnie zakocham!

Ale nie o tym!

W związku z moimi podbojami siłowni zmieniłam też troszkę swoją dietę i wprowadziłam do niej więcej zdrowych i wartościowych rzeczy.

Kombinuję też z FIT słodkościami..

Dziś zabieram Was smakiem na egzotyczny urlop!

.

.

.

Będzie bananowo!

To ciasto jest błyskawiczne!

Nie zawiera tłuszczu!

Nie zawiera mąki!

Nie zawiera cukru ( a jest słodkie! )

Jest bezglutenowe, jeśli użyjecie płatków bez glutenu!

Śmiało mogą się zajadać nim osoby będące na diecie!

Wspaniale smakuje sami, gorące prosto z pieca … albo z dodatkiem masła orzechowego!

To cudo!

Prawdziwe cudo!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* płatki owsiane bezglutenowe – 2 szkl ( szkl = 250 ml )

* dojrzałe banany – 3 szt + 1 do dekoracji

* miód prawdziwy – 4 łyżki

* soda – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 łyżeczka

* jajko L – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Płatki owsiane mielimy na mąkę.

Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę, cynamon.

Wszystko razem blendujemy.

Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana, możemy jeszcze oprószyć cynamonem.

Pieczemy ok. 35 minut w 170C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

75 komentarzy

  • Reply
    Gonia
    6 marca 2020 at 00:46

    Jak może być to ciasto bez mąki skoro trzeba zmielić płatki na mąkę. Czyli w przepisie tak naprawdę jest MĄKA OWSIANA. A jeżeli ma to być dodatkowo ciasto bez glutenu to płatki muszą mieć oznaczenie, że są bezglutenowe

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:03

      Zgadza się.
      Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.

      Pozdrawiam serdecznie!

    • Reply
      Karolcia3
      3 czerwca 2020 at 19:12

      A jaka jest kaloryczność tego chlebka?

  • Reply
    B e r
    6 marca 2020 at 07:21

    Fajny przepis, ale chyba lepiej zamienić płatki owsiane na jaglane, bo w owsianych jest gluten ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:04

      Zgadza się.
      Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.
      Robiłaś na jaglanych? Chętnie się dowiem jak wychodzi :))

  • Reply
    Magda
    6 marca 2020 at 08:52

    Po co każde zdanie we wstępie kończysz wykrzyknikiem? Przez to niezdrowe podniecenie odechciewa się dalej czytać sam przepis…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:02

      Bo taki mam sposób pisania :) Nie tylko w tym poście. Nikogo absolutnie nie zmuszam do zaglądania tutaj :)
      Pozdrawiam.
      Miłego dnia!

    • Reply
      Ania
      6 marca 2020 at 11:58

      A co z jajkami?

  • Reply
    Estera
    6 marca 2020 at 20:38

    Miałaby Pani propozycje na słodkości bez jajka, glutenu, nabiału, orzechów i cukru? Wiem,wymagania duże,ale sama próbuję coś kombinować i efekty są różne.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:11

      Będzie coraz więcej takich przepisów na blogu :)))

      • Reply
        Kamila
        3 czerwca 2020 at 19:18

        Super przepis! Ja robię już drugi raz i zawsze wychodzi bardzo dobry! Nie udało mi się dostać płatków bez glutenu, więc robię na zwykłych ale mimo wszystko jest pyszny!

  • Reply
    Dora
    6 marca 2020 at 20:38

    Jak zmielić płatki owsiane? Kiedyś próbowałam to zrobić w maszynce do mielenia elektrycznej i zatkało bęben i pękło sprzęgiełko ślimaka… ;-p

  • Reply
    M.
    7 marca 2020 at 09:14

    Przepraszam ale co to są miękkie jajka? :(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:11

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

  • Reply
    Anonim
    7 marca 2020 at 10:46

    Robię dziś :)

  • Reply
    Iwona
    8 marca 2020 at 01:05

    Nie lepiej dodać mąkę owsianą bezglutenową i co oznacza …dodajemy trzy miękkie,jajka…?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:10

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

    • Reply
      Ania
      22 maja 2020 at 09:50

      To już któryś przepis z tego bloga, który nie wyszedł. Wszystko według przepisu….

      • Reply
        Ostra na Słodko
        22 maja 2020 at 09:56

        Szkoda. Wszystkim do tej pory wychodzi :)))
        Nie polecam w takim razie więcej przepisów ode mnie – szkoda Twoich składników ;)

  • Reply
    Joanna
    8 marca 2020 at 07:51

    Co znaczy że dodajemy „miękkie jajka”? Mają być ugotowane na miękko czy o co chodzi?
    Pozdrawiam!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:09

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

  • Reply
    Iza
    9 marca 2020 at 10:17

    A na ilość zblendowanego ciasta jakiej użyć foremki?

  • Reply
    Alicja
    10 marca 2020 at 06:33

    Czy miód musi być lejacy??

  • Reply
    Ania
    10 marca 2020 at 22:51

    Czy można dodać posiekane orzechy włoskie czy wpłynie to na konsystencję ciasta? I czy można zamienić miód na ksylitol?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 marca 2020 at 00:47

      Konsystencja zmieni się na bardziej zbitą, troszkę mniej puszysta, ale śmiało można!

  • Reply
    Alicja
    11 marca 2020 at 20:15

    Pycha 😍 dzisiaj zrobiłam. Super przepis i mega cudowne ciasto 🙂

    • Reply
      Natalia
      7 czerwca 2020 at 08:09

      Wyszło świetne :)

  • Reply
    Sylwia
    20 marca 2020 at 11:25

    Pisze pani ze 2 szklanki płatków owianych zmielić a jesli ja nam juz mąkę owsiana to ile trzeba dać tez 2 szklanki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 marca 2020 at 11:33

      Jeśli dodajemy gotową mąkę dodajemy niecałe 2 szklanki.

    • Reply
      Dami
      8 maja 2020 at 21:22

      Ja dałam 250 g.

  • Reply
    Tynka
    20 marca 2020 at 12:11

    Ile kalorii ma to ciasto?

  • Reply
    Ania
    23 marca 2020 at 22:10

    Ciasto wyszło puszyste, mało słodkie, ślicznie pachnie bananami. Wahałam się czy dać banana na wierzchu, ale zdecydowanie TAK, podbija bananowiec ciasta. Jemy właśnie lekko ciepłe :))

  • Reply
    Aneta
    8 kwietnia 2020 at 18:54

    Musi być termoobieg ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 kwietnia 2020 at 22:22

      Nie musi. Może być bez ale troszkę dłużej pieczemy :)))

    • Reply
      Anka
      19 czerwca 2022 at 22:18

      Ike kalori ma to ciasto. Widzę nie jeden raz to pytanie i zawsze bez odp.😏

      • Reply
        Ostra na Słodko
        20 czerwca 2022 at 07:14

        Tak jak już wielokrotnie mówiłam- nie przeliczam kalorii na blogu.
        Natomiast odsyłam do przeliczniki, polecam m.in. kalkulatorkalorii.net

  • Reply
    Ewelina
    21 kwietnia 2020 at 10:53

    Czy to ciasto uda się w tortownicy? Wiem z doświadczenia, że np. marchewkowiec pieczony w tortownicy musi długo siedzieć w piekarniku, żeby środek przestał być surowy, więc podejrzewam, że w przypadku ciasta z bananów może być jeszcze trudniej, bo są cięższe… Jak Pani sądzi?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 kwietnia 2020 at 10:57

      Dokładnie tak.
      Udać się uda , ale polecam piec w niższej temperaturze a dlużej – by środek miał szansę się dopiec <3
      Dostałam mnóstwo zdjęć robionych właśnie w tortownicach od czytelników.
      Polecam, bo ciacho pyszne!

  • Reply
    Tomek
    21 kwietnia 2020 at 18:15

    Skusił mnie tytuł „bez cukru” a tutaj cztery łyżki cukru!!!
    Tak na marginesie, dodawanie miodu do wypieków jest bez sensu bo w wysokiej temperaturze miód traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne i ma wiecej kalorii niz zwykły biały cukier. Szkoda miodu do wypieków.

    • Reply
      Agata
      7 czerwca 2020 at 11:22

      Ja zamiast miodu używam suszonych daktyli ok. 1/2 szklanki. Namoczone we wrzątku daktyle blenduję razem z bananami. Polecam to rozwiązanie.

      • Reply
        EDITH CIAGLEWICZ
        20 marca 2023 at 10:38

        Ja to ciasto robilam z daktylami i super wyszlo ale 5szt ( pol szklanki) daktyli bylo ciut za malo dla mnie …

    • Reply
      Anka
      8 kwietnia 2021 at 17:19

      Robię bez żadnego słodziwa i wychodzi mega pyszne 😉

    • Reply
      To ja
      8 maja 2022 at 20:02

      Ja robie z erytrytolem. 0 kalorii I dziwnego posmaku.

  • Reply
    Dami
    8 maja 2020 at 21:20

    A mi smakowało i wyszło na płatkach gryczanych 😉
    Wrzuciłam tez mojej roboty czekoladę wege. Mniam.

  • Reply
    Ewelina
    7 czerwca 2020 at 21:00

    Czy zamiast miodu mogłabym dodać syropu klonowego?

  • Reply
    Gosia
    22 sierpnia 2020 at 11:06

    Ciasto zarąbiste pyszne i slodziutkie pierwsze ale napewno nie ostatnie a zmieliłam musli z dodatkami i wyszło pysznie😍

  • Reply
    Anonim
    22 sierpnia 2020 at 11:07

    Pychota wlasnie pozeram kawałek cieplego

  • Reply
    Ada
    24 września 2020 at 12:07

    Właśnie upiekłam, pyszny chlebek, ładnie wyszedł! Omnomnomnom:)

  • Reply
    Pattes
    11 października 2020 at 00:06

    Ciasto sztosik ja trochę zmienilam proporcje i dodalam kokosa ale wyszło przepyszne

  • Reply
    Kamila
    13 grudnia 2020 at 17:29

    Ciasto powinno być mokre? 45 minut i papier odchodzi razem z kawałkami ciasta i środek mokry.

  • Reply
    Maja
    7 kwietnia 2021 at 13:40

    Właśnie upieklam to ciasto. Pierwszy raz robiłam takie na zmielonych płatkach owsianych i wyszło super, mało słodkie co prawda ale mi to pasuje :)

  • Reply
    Anka
    8 kwietnia 2021 at 17:09

    Piekę już nie wiem, który raz bez dodatku żadnego słodziwa i wychodzi pyszne. Zajada się zarówno mój 10 latek jaki 9 miesięczna córka 😋

  • Reply
    Syś
    13 kwietnia 2021 at 16:41

    Zastanawiam się nad zamianą płatków owsianych na mąkę kokosową. Nie mam doświadczenia w pieczeniu ciast a chciałabym się pozbyć tej mąki XD czy to dobry pomysł czy coś może pójść nie tak?

  • Reply
    Ola
    30 sierpnia 2021 at 13:49

    Przepyszne! Zrobiłam pierwszy raz przed chwilą i smak tak bardzo mnie zaskoczył, wow! Na pewno zrobię jeszcze nie raz :)

  • Reply
    malgosia
    11 października 2021 at 15:51

    Witam.Ja mam juz gotowa,kupiona make owsiana,to ile jej bedzie trzeba? szklanka maki i szkalnka platkow,to roznica w wadze.Prosze o podpowiedz.Pozdrawiam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 października 2021 at 16:06

      Pisałam już wielokrotnie, że NIE POLECAM robienia na gotowej mące owsianej.
      Przy samodzielnym zmieleniu i zostawieniu grubszych kawałków ciasto wychodzi delikatniejsze, lekkie, bardziej napowietrzone.
      Mąka owsiana jest dużo drobniejsza, zbita, jest ryzyko zakalca.

  • Reply
    Tunio
    5 listopada 2021 at 10:52

    No ale kcal to ten placek ma od cholery…

  • Reply
    male zmiany - pyszny!
    3 grudnia 2021 at 09:14

    wyszedl pyszny, mimo zmian :) moze komusprzyda sie ta informacja: Zrezygnowalam zupelnie z dosladzania (bez miodu) bo banany byly bardzo gotowe do uzycia ;) za to dodalam pol szklanki zlozonej z suszonego mango, prazonych platkow kokosa i posiekanych cashew. Zamiast cynamonu w tym egzotycznym tercecie byla wanilia. Aha, pieklam jakies 50-55 minut bo mialam mala keksowke wiec ciasto bylo dosc wysokie. Przepyszne (z maslem i musem orzechowym… mniam!)

  • Reply
    Sylwia
    28 czerwca 2022 at 18:45

    Coś niesamowitego!! Mniam mniam, boskie🥰polecam!

  • Reply
    La Donna
    9 sierpnia 2022 at 21:17

    Super przepis, bardzo dziękuję! Uwielbiam i banany, i płatki owsiane, a tu takie połączenie😊 Aczkolwiek ja piekę dłużej, może dlatego, że w keksówce (pieczemy do suchego patyczka, prawda?). Pozdrawiam😊

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 sierpnia 2022 at 21:32

      Tak, do suchego patyczka.
      Dużo zależy też od tego jak miękkie i „soczyste „były banany – jak bardzo mięciutkie to też pieczemy dłużej.

  • Reply
    Magda En
    25 września 2022 at 21:13

    Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie „cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!

  • Reply
    Magda Em
    25 września 2022 at 21:16

    Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie „cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!

  • Reply
    Magda En
    25 września 2022 at 21:38

    Niezły miałam ubaw z niektórych komentarzy ;) Żeby słodkie bez cukru, żeby bez wykrzykników, albo jak marnujesz miód … (dla mnie osobiście po prostu daje fajny smak, plus to takie słodkie kłamstewko każdego, kto ma ochotę na słodkie „cukru”). Mnie przepis urzekł prostotą, i nie zawiodłam się. Robiłam podwójną porcję, wyrosło super, dzieciaki zachwycone, męża od blachy nie mogę odpędzić. Pierwszy z tego bloga, ale na pewno spróbuję coś jeszcze. Pozdrawiam!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 września 2022 at 08:59

      Bardzo miło mi to słyszeć!
      Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis wpadnie w oko ❤️
      Buziaki dla Was!

  • Reply
    Anka
    28 lutego 2023 at 10:24

    Robię już którymś raz bez dodatku miodu, ale ja z tych mniej słodkich 😉. Pycha. Rewelacyjnie smakuje z masłem orzechowym.

  • Skomentuj Gosia Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress