Wiosna za oknem zbliża się wielkimi krokami, więc i u mnie w kuchni ( a raczej na talerzach! ) coraz bardziej wiosennie!
Zainspirowana kolejną już współpracą z marką KIELECKI przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z lekką, cytrynową pianką.
Nie wiem czy wiecie, ale producent Kieleckiego – WSP Społem Kielce obchodzi w tym roku jubileusz 100-lecia istnienia!
Kolejnych 100 lat z całego serca życzę!
Połączenie majonezowego, waniliowego biszkoptu ( genialnego! ) z ciastem szpinakowym i tym wspaniałym, orzeźwiającym kremem to totalny strzał w 10!
Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe!
Jest świetnym pomysłem do kawki!
Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Spróbujcie!
Czekam na Wasze zdjęcia!
Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku.
SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )
BISZKOPT MAJONEZOWY:
* Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika
* mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml )
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml )
* jajko M – 3 szt
* cukier – 0,5 szkl ( 1 szkl = 250 ml )
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
BISZKOPT SZPINAKOWY:
* jajko L – 4 szt
* cukier – 150 g
* olej np. rzepakowy – 150 ml
* świeży szpinak ( liście ) – 120 g
* mąka pszenna- 260 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
PIANKA CYTRYNOWA:
* serek waniliowy homogenizowany – 520 g
* śmietana 30% słodka – 300 ml
* galaretka cytrynowa – 1 op
DODATKOWO:
* malutkie biszkopciki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT MAJONEZOWY:
Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier.
Dodajemy żółtka oraz Majonez Kielecki – ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka – ok. 30 minut w 180C.
BISZKOPT SZPINAKOWY:
Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!
Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.
Po wystudzeniu ścinamy wierzchnią, bardziej twardą warstwę ( ścinki zostawiamy ).
PIANKA CYTRYNOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
CAŁOŚĆ:
Na spodzie układamy biszkopt szpinakowy – delikatnie nasączamy wodą z cytryną.
Smarujemy 3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy majonezowym, biszkoptowym blatem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i układamy małe biszkopciki.
Do dekoracji możemy użyć “skrawków” biszkoptu.
Pycha!
Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
2 komentarze
Anna
20 marca 2020 at 09:53Jakich najlepiej serkow uzyc?
Ostra na Słodko
20 marca 2020 at 09:54Polecam klasyczne “Danio”