CIASTO SZPINAKOWO-MAJONEZOWE Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ

Wiosna za oknem zbliża się wielkimi krokami, więc i u mnie w kuchni ( a raczej na talerzach! ) coraz bardziej wiosennie!

Zainspirowana kolejną już współpracą z marką KIELECKI przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z lekką, cytrynową pianką.

Nie wiem czy wiecie, ale producent Kieleckiego – WSP Społem Kielce obchodzi w tym roku jubileusz 100-lecia istnienia!

Kolejnych 100 lat z całego serca życzę!

Połączenie majonezowego, waniliowego biszkoptu ( genialnego! ) z ciastem szpinakowym i tym wspaniałym, orzeźwiającym kremem to totalny strzał w 10!

Ciasto jest lekkie, pyszne i łatwe!

Jest świetnym pomysłem do kawki!

Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Spróbujcie!

Czekam na Wasze zdjęcia!

Ps. zamiast dwóch różnych ciasto możemy zrobić jedno w takim samym smaku.

SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )

BISZKOPT MAJONEZOWY:

* Majonez Kielecki 310 g – 0,5 słoika

* mąka pszenna – 3/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml )

* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl ( 1 szkl = 250 ml )

* jajko M – 3 szt

* cukier – 0,5 szkl ( 1 szkl = 250 ml )

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

BISZKOPT SZPINAKOWY:

* jajko L – 4 szt

*  cukier – 150 g

*  olej np. rzepakowy – 150 ml

*  świeży szpinak ( liście ) – 120 g

* mąka pszenna- 260 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PIANKA CYTRYNOWA:

* serek waniliowy homogenizowany – 520 g

* śmietana 30% słodka – 300 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

DODATKOWO:

* malutkie biszkopciki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT MAJONEZOWY:

Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier.

Dodajemy żółtka oraz Majonez Kielecki – ponownie miksujemy.

Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka – ok. 30 minut w 180C.

BISZKOPT SZPINAKOWY:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

Po wystudzeniu ścinamy wierzchnią, bardziej twardą warstwę ( ścinki zostawiamy ).

PIANKA CYTRYNOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

Na spodzie układamy biszkopt szpinakowy – delikatnie nasączamy wodą z cytryną.

Smarujemy 3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy majonezowym, biszkoptowym blatem, dociskamy, smarujemy resztą kremu i układamy małe biszkopciki.

Do dekoracji możemy użyć „skrawków” biszkoptu.

Pycha!

Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna
    20 marca 2020 at 09:53

    Jakich najlepiej serkow uzyc?

  • Skomentuj Anna Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress