Tosty francuskie, choć nazwa brzmi tak bardzo Ę Ą nie jest to nic innego jak grzanki z pieczywa moczonego w jajku i smażonego na dobrym maśle.
Pieczywo wcale nie musi być świeże – wręcz przeciwnie, śmiało możemy wykorzystać do tego celu lekko czerstwe już pieczywo zalegające nam w chlebaku.
Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło!
Każdy z przyjemnością będzie zajadał!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* pieczywo – świetnie sprawdzi się chałka
* jajka
* mleko
* masło klarowane do smażenia
* sól
* + ulubione dodatki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli, moczymy pokrojone na kromki pieczywo ( świetnie sprawdzi się chałka! ).
Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym ( polecam użyć klarowane, gdyż nie pali się szybko! ).
Podajemy z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!
No Comments