Wiem, dobrze wiem, że uwielbiacie tę FIT SERIĘ!
Dziś wpadam do Was z kolejnym FIT przepisem.
Przygotowałam tym razem nie FIT ciasto, ale deser jedno-porcjowy.
Co to znaczy jedno-porcjowy?
To taki deser, który możecie zjeść samemu ( no dobra, można się też podzielić! ) w domu, albo zabrać ze sobą na siłownię, do pracy, szkoły czy też na piknik.
Tym razem postanowiłam zainspirować się kokosowym batonikiem BOUNTY.
Czekolada + kokos = idealne połączenie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SPÓD ( OMLET ):
* białka jaj – 3 szt
* mąka ( pszenna, owsiana, gryczana – jaką wolisz ) – 2 łyżki
* kakao – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )
KREM KOKOSOWY :
* jogurt wysokobiałkowy np. SKYR – 1 op
* mleczko kokosowe ( gęsta część ) – 1 łyżka
* wiórki kokosowe – 3 łyżki
* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )
POLEWA:
* kakao – 1 łyżka
* mleko kokosowe ( płynne ) – 150 ml
* wiórki kokosowe – 1 łyżka
żelatyna – 1 łyżeczka
* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
OMLET:
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( olejek kokosowym lub PAMem ).
KREM KOKOSOWY:
Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i podprażonymi wiórkami.
Słodzimy do smaku. Mieszamy.
POLEWA:
Na kąpieli wodnej podgrzewamy mleko kokosowe ze słodzidłem.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku.
Wrzucamy podprażony kokos. Mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na spód naczynka układamy omlet ( jeśli jest taka potrzeba możecie go delikatnie nasączyć mlekiem ).
Smarujemy kremem kokosowym.
Przykrywamy polewą czekoladową.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
No Comments