FIT BOUNTY – jednoporcjowe

Wiem, dobrze wiem, że uwielbiacie tę FIT SERIĘ!

Dziś wpadam do Was z kolejnym FIT przepisem.

Przygotowałam tym razem nie FIT ciasto, ale deser jedno-porcjowy.

 

Co to znaczy jedno-porcjowy?

To taki deser, który możecie zjeść samemu ( no dobra, można się też podzielić! ) w domu, albo zabrać ze sobą na siłownię, do pracy, szkoły czy też na piknik.

Tym razem postanowiłam zainspirować się kokosowym batonikiem BOUNTY.

Czekolada + kokos = idealne połączenie!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

SPÓD ( OMLET ):

* białka jaj – 3 szt

* mąka ( pszenna, owsiana, gryczana – jaką wolisz ) – 2 łyżki

* kakao – 1 łyżeczka

* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )

KREM KOKOSOWY :

* jogurt wysokobiałkowy np. SKYR – 1 op

* mleczko kokosowe ( gęsta część ) – 1 łyżka 

* wiórki kokosowe – 3 łyżki

* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )

POLEWA:

* kakao – 1 łyżka

* mleko kokosowe ( płynne ) – 150 ml

* wiórki kokosowe – 1 łyżka

żelatyna – 1 łyżeczka

* słodzidło ( erytrytol, ksylitol, cukier, miód )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

OMLET:

Białka ubijamy ze szczyptą soli.

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.

Smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni ( olejek kokosowym lub PAMem ).

KREM KOKOSOWY:

Jogurt mieszamy z mlekiem kokosowym i podprażonymi wiórkami.

Słodzimy do smaku. Mieszamy.

POLEWA:

Na kąpieli wodnej podgrzewamy mleko kokosowe ze słodzidłem.

Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku.

Wrzucamy podprażony kokos. Mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spód naczynka układamy omlet ( jeśli jest taka potrzeba możecie go delikatnie nasączyć mlekiem ).

Smarujemy kremem kokosowym.

Przykrywamy polewą czekoladową.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress