KOKOSANKI – MOKRE, KLEJĄCE – NAJLEPSZE!

Kokosanki – przysmak wielu z dziecięcych lat .

Także i mój.

Od najmłodszych lat uwielbiałam wszystko co kokosowe, a że moje dzieciństwo nie było czasem królowania rafaello objadaliśmy się wszyscy dostępnymi wtedy prawie w każdym sklepie kokosankami.

Do dziś pamiętam ten smak -obłędnie słodkie, mokre i klejące we środku.

Takie, po których cukier aż „kipiał uszami” , a jednak na jednej nigdy nie dało się skończyć.

 

Dziś właśnie na takie mam dla Was przepis.

Spróbujcie koniecznie!

Ale zanim jednak sięgniemy po przepisy to pokażę Wam książkę, w której znajdziecie mnóstwo takich właśnie prostych, a pysznych przepisów!

Mam ją od lat i korzystam bardzo często!

To książka „DESERY SIOSTRY MARII” z serii Siostra Maria.

Pewnie wielu z Was okładka nie zachęci, ale zaufajcie mi, że wnętrze z całą pewnością Was zachwyci!

Pełna jest fajnych, łatwych i przede wszystkim pysznych przepisów!

Teraz w Empiku dostępna w mega promocyjnej cenie! 

ZOBACZCIE TUTAJ!

Inne książki z tej serii w promocyjnych cenach – polecam!

Wystarczy kliknąć w książkę, by przenieść się do świata Empiku!

 

A teraz zapraszam Was na obiecane kokosanki – to tylko kilka minut roboty i najbardziej proste składniki, które pewnie macie w kuchennej szafce.

Polecam!

SKŁADNIKI:

* masło min.82% – 50 g

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 3 łyżki

* wiórki kokosowe – 200 g

* białko – 2 szt ( temp. pokojowa )

* sól – 1 szczypta

* mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Roztapiamy masło z cukrem , a następnie dodajemy mleko i ściągamy z ognia.

Dodajemy kokos i bardzo dokładnie mieszamy , studzimy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżka po łyżce dodajemy do masy kokosowej.

Odstawiamy na chwilę do schłodzenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i zwilżonymi dłońmi formujemy kokosanki.

Lekko spłaszczamy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Zajadamy!

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Reply
    magma
    23 lipca 2014 at 10:28

    też robiłam takie ciasteczka:)

  • Reply
    ssylvvia
    24 lipca 2014 at 11:43

    Jak dodamy mleko do masła to kiedy zdejmujemy całość z palnika?

    • Reply
      Anonim
      24 lipca 2014 at 12:19

      Mieszamy i odrazu ściągamy :)

  • Reply
    Joanna
    23 stycznia 2015 at 18:30

    A mąka ziemniaczana kiedy? :) W Składnikach są dwie łyżeczki ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 stycznia 2015 at 18:46

      Ale wtopa ale wtopa :D
      Już poprawiłam – do białej idzie :D

  • Reply
    Dorota K.
    24 września 2015 at 10:32

    a marmoladę dajemy na ciastko dopiero po upieczeniu?

  • Reply
    PRINCESSA KOKOSOWA - BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA
    2 października 2015 at 09:39

    […] wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma […]

  • Reply
    Anonim
    17 kwietnia 2021 at 19:00

    Masa kokosowa jest sypka. Tak ma być? Nie da się uformować kokosanek

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 kwietnia 2021 at 19:12

      Masa kokosowa po schłodzeniu powinna się bez problemu kleić.
      Czy kokos nie był stary albo otwarty dużo wcześniej ( suchy?)

    Skomentuj magma Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress