Ależ niesamowitą furorę zrobiła ostatnio pokazana przeze mnie kawa DALGONA COFFEE.
Dla tych z Wam, którzy jeszcze nie wiedzą co to za kawa ( a właściwie to deser kawowy! ) przypominam, że to taka kawa, która stała się hitem internetu ostatnich dni!
Wymyślona przez koreańskich infuencerów stęsknionych za ulubionymi słodyczami w okresie kwarantanny.
Robi furorę na całym świecie, a jej smak zachwyca podniebienia nie tylko influencerów!
Dziś zainspirowana współpracą z 2cafe.pl przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka do kawki ( np. do Dalgony! )
Niesamowicie chrupiące i delikatne, o delikatnym kawowo-czekoladowym smaku z nutką wanilii.
Ciasteczka, którym absolutnie nikt się nie oprze!
Gorąco polecam!
2CAFE to zarówno bogato wyposażony internetowy sklep oferujący wszystko, czego pragną wielbiciele kawy, ale i ciekawy blog, na którym znajdziecie mnóstwo ciekawych informacji o kawie i nie tylko.
W ofercie sklepu mamy zarówno świetnej jakości kawy ( kawę ziarnistą, 100% Arabicę, kawę mieloną, kawę do espresso, taką do Aeropress i do ekspresu przelewowego ).
Ale nie tylko!
Znajdziemy również Drippery do zaparzania kaw idealne na prezent, zaparzacze typu French Press, naczynia Chemex oraz inne zaparzacze, które możemy wykorzystać zarówno w domu, jak iw pracy czy na wyjeździe.
Kawiarki, spieniacze, filtry, filiżanki, młynki i wszystko inne potrzebne do kawy – tak, dostępne!
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa i ile kalorii ma kawa?
Jak parzyć kawę w takim zakupionym Aeropressie i która kawiarka będzie lepsza?
Czym się kierować przy wyborze i czym jest kawa zielona?
Te i wiele innych odpowiedzi znajdzie własnie na BLOGU
Zapraszam!
A teraz zróbcie sobie kawkę i zapraszam do czytania przepisu!
A potem zróbcie go i Wy!
Czekam na zdjęcia Waszych kawowych wypieków!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* masło min. 82% – 65 g
* mąka pszenna – 110 g
* mąka ziemniaczana – 25 g
* cukier puder – 65 g
* żółtko – 1 szt
* kakao – 1 łyżeczka
* kawa mielona – 1 czubata łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
* wanilia ( ziarna ) – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki suche przesiewamy ze sobą, dodajemy żółtko, ziarenka wanilii oraz masło, szybko zagniatamy.
Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Odrywamy po kawałeczku i rolujemy owalny kształt.
Za pomocą patyczka robimy wgłębienie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut / 170C .
Smacznego!
Ps. na koniec jeszcze raz Was gorąco zapraszam do świata kawy 2CAFE.
i na stronę sklepu:
Może i Wy w tym świecie znajdziecie wymarzoną kawę dla siebie?
Gorąco polecam!
Wpis powstał we współpracy z 2CAFE.PL
No Comments