Za oknem piękna wiosna, a co za tym idzie na blogu robi się coraz bardziej zielono.
W moim menu zawsze gościło dużo warzyw i te warzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da.
Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą.
Mowa o brukselce.
Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin!
Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.
Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego – składnika tak ważnego w diecie kobiet w ciąży.
Dodatkowo można ją jeść na surowo!
Naprawdę warto się z nią polubić i wprowadzić do swojej diety.
U mnie z dodatkiem makaronu, cukinii, groszku oraz świeżej roszponki – na zielono!
Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło.
Koniecznie spróbujcie!
Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* makaron muszelki – 200 g
* brukselka – 200 g
* mała cukinia
* zielony groszek ( może być mrożony )
* świeża roszponka
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* sól, pieprz, czubryca zielona
* sok z cytryny
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Dodajemy brukselkę oraz miód i przesmażamy kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron al dente.
Wrzucamy groszek, a po chwili dodajemy cukinię pokrojoną w księżyce, doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem.
Skrapiamy odrobią soku z cytryny.
Mieszamy z ugotowanym makaronem oraz roszponką.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!
No Comments