Sezon na mandarynki powoli się kończy, dlatego postanowiłam zakończyć go w iście królewski sposób – serniczkiem.
Na jeden z cieplejszych dni przygotowałam przepyszny sernik na zimno, który nie tylko świetnie smakował, ale i genialnie ( i zaskakującą ) wyglądał!
Okazał się fantastycznym pomysłem do kawki.
Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie – gwarantuję, że z małą instrukcją krok po kroku bez problemu sobie każdy z nim poradzi.
Gorąco polecam!
Taki sernik na zimno możecie zrobić również z brzoskwiniami albo nektarynkami – będzie równie zachwycający!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* herbatniki ( zmieszałam maślane z kakaowymi ) – 250 g
* masło – 110 g
ŚRODEK:
* mandarynki – 6 szt
* jogurt naturalny gęsty – 400 g
* śmietanka 30% – 250 ml
* cukier puder – 50 g
* sok z cytryny
* wrzątek – 150 ml
* galaretka przezroczysta – 1 szt
WIERZCH:
* mandarynki w syropie – 1 puszka
* galaretka brzoskwiniowa – 1 szt
* wrzątek – 350 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy.
ŚRODEK:
Mandarynki układamy tak jak na zdjęciu poniżej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty.
Wlewamy odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, tężejącą, zimną galaretkę.
Całość wlewamy do formy z mandarynkami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
WIERZCH:
Mandarynki z puszki układamy na wierzchu.
Zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.
Ps. Sok z mandarynek możemy wykorzystać do przygotowania galaretki – ważne tylko, by nie przekroczyć ilości płynu.
Chłodzimy i zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
Ola
4 maja 2020 at 17:22W części przepisu “wierzch” jest błąd, chyba że naprawdę zalewamy galaretkę ponad trzema litrami wody…
Ostra na Słodko
4 maja 2020 at 17:30Dziękuję za czujność! Już poprawiam <3