Piekąc FIT CIASTO BANANOWE nawet przez myśl mi nie przeszło, że zrobi aż tak niesamowitą furorę!
Dostałam od Was już ponad ( grubo ponad! ) 200 zdjęć upieczonych przez Was tych chlebków.
Dziś przygotowałam dla Was kolejny FIT przepis – tym razem zapraszam na fantastyczne ciasto z kokosem i kawałkami gorzkiej czekolady.
Przygotowane również z płatków owsianych.
Bez białej mąki.
Bez białego cukru.
Bez tłuszczu.
Smakuje genialnie wyciągnięte prosto z piekarnika i długo trzyma swoją świeżość.
Obłędnie pachnie kokosem.
Gwarantuję Wam, że je pokochacie i zagości w Waszym menu na stale.
Polecam!
Spróbujcie!
Czekam na zdjęcie Waszych wypieków.
SKŁADNIKI:
* płatki owsiane bezglutenowe – 2 szkl ( szkl = 250 ml )
* dojrzałe banany – 3 szt + 1 do dekoracji
* miód prawdziwy – 4 łyżki
* soda – 1 łyżeczka
* kokos – 70 g
* gorzka czekolada – 100 g ( można oczywiście mniej )
* wanilia ziarna lub ekstrakt waniliowy
* jajko L – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę i odrobinę wanilii.
Wszystko razem blendujemy.
Dodajemy wiórki kokosowe i niecałą tabliczkę pokrojonej czekolady.
Mieszamy ( nie miksujemy ).
Wylewamy do foremki wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C z termoobiegiem.
Smacznego!
3 komentarze
ewa
1 sierpnia 2023 at 11:23wszystko fajniue, tylko jaka to ma byc foremna? Jak dluga? z gory dziekuje za odpowiedź.
Ostra na Słodko
1 sierpnia 2023 at 11:45Moja keksówka miała 22×10 – polecam takie w tych mniej więcej wymiarach.
Zarówno do tego ciacha , jak i chlebka bananowego z bloga.
E.
24 marca 2024 at 13:46jeśli używam gotowej mąki owsianej, to jaką ilość?