Sezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna.
W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki.
Sypnęłam też kokosem!
Wyszła idealna!
Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz!
Koniecznie spróbujcie!
Sezon na rabarbar nie trwa długo więc warto skorzystać z przepis już teraz!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 270 g
* cukier puder – 70 g
* masło – 120 g
* żółtko – 3 szt
NADZIENIE:
* rabarbar – 300 g
* truskawki – 200 g
* cukier – do posypania
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 100 g
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem.
Dodajemy zimne masło oraz żółtka – siekamy lub wyrabiamy robotem.
Przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, chłodzimy.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki szybko wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Na schłodzonym cieście układamy rabarbar, a na nim truskawki.
Posypujemy cukrem ( ja dodatkowo troszkę oprószyłam kokosem ).
Posypujemy obficie kruszonką.
Pieczemy ok. 50-60- minut w 180C ( góra-dół ).
Smacznego!
Ps. pieczemy na niższej półce, by góra nie przypiekała się za szybko.
2 komentarze
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami
18 maja 2022 at 15:32Jaka jest średnica foremki?
Ostra na Słodko
18 maja 2022 at 16:55Polecam 28-32 cm