KRUCHA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Sezon na rabarbar cały czas trwa, a sezon na truskawki powoli się zaczyna.

W weekendowym ciachu połączyłam te 2 smaki i przygotowałam dla rodzinki przepyszną tartę na kruchym cieście z rabarbarem, truskawkami i dużą ilością chrupiącej kruszonki.

 

Sypnęłam też kokosem!

Wyszła idealna!

Smakowała obłędnie zarówno na gorąco, jak i przestudzona podana z waniliowymi lodami – obłęd wręcz!

Koniecznie spróbujcie!

Sezon na rabarbar nie trwa długo więc warto skorzystać z przepis już teraz!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 270 g

* cukier puder – 70 g

* masło – 120 g

* żółtko – 3 szt

NADZIENIE:

* rabarbar – 300 g

* truskawki – 200 g

* cukier – do posypania

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 100 g

* masło – 100 g

* cukier – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem.

Dodajemy zimne masło oraz żółtka – siekamy lub wyrabiamy robotem.

Przygotowanym ciastem wylepiamy foremkę, nakłuwamy, chłodzimy.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki szybko wyrabiamy w palcach tworząc kruszonkę, chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Na schłodzonym cieście układamy rabarbar, a na nim truskawki.

Posypujemy cukrem ( ja dodatkowo troszkę oprószyłam kokosem ).

Posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy ok. 50-60- minut w 180C ( góra-dół ).

Smacznego!

Ps. pieczemy na niższej półce, by góra nie przypiekała się za szybko.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress