Ciasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych.
Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę.
Kto obserwuje mnie dłużej ten pewnie zauważył, że wszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ).
Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem borówek i galaretki tworzą fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze.
Ciasto możecie zrobić na 1 grubszym lub 2 cieńszych blatach tak jak ja.
Jak wolicie!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
BISZKOPT SZPINAKOWY:
* jajko L – 4 szt
* cukier – 150 g
* olej np. rzepakowy – 150 ml
* świeży szpinak ( liście ) – 180 g
* mąka pszenna- 260 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM ŚMIETANOWY:
* śmietana kremówka 36% – 250 ml
* serek mascarpone – 250 g
* cukier puder – 3 łyżki
* wanilia ( ziarna ) – do smaku
DODATKOWO:
* galaretka truskawkowa – 1 op
* borówki – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT SZPINAKOWY:
Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!
Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 35-40 minut/160C, kroimy na 2 blaty.
KREM ŚMIETANOWY:
Wszystkie składni ( mocno schłodzone ) razem miksujemy do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
GALARETKA:
Galaretkę rozpuszczamy w ilości wrzącej wody podanej na opakowaniu.
CAŁOŚĆ:
Na dnie tortownicy układamy biszkopt szpinakowy ( możemy, ale nie musimy nasączyć ).
Przykrywamy połową kremu, układamy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
Smarujemy resztą kremu i posypujemy borówkami.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Zobaczcie inne ciacha na blogu z dodatkiem biszkoptu szpinakowego!
6 komentarzy
Ania
9 marca 2021 at 20:22Witam ile dodać szpinaku w przypadku szpinaku mrożonego do ciasta arbuz ?
Ostra na Słodko
9 marca 2021 at 20:41Aniu, zdecydowanie polecam robić na świeżym szpinaku, jeśli byś tylko miała taką możliwość.
Ciasto wychodzi delikatne, lekkie, puszyste.
Na mrożonym bardzo często wychodzi bardziej zbite, a niekiedy nawet gliniaste.
No i kolor nie taki żywy.
Rafał
22 kwietnia 2021 at 16:25Jak bardzo rośnie ciasto? Czy jak zrobię w tortownicy 24cm to mi nie wyjdzie ponad?
Ostra na Słodko
22 kwietnia 2021 at 16:32Przepis jest przeznaczony właśnie na tortownicę 24 cm.
Sabina
25 maja 2022 at 16:12Czym mogłabym zamienić śmietanę kremówkę i mascarpone? Nie tolerujemy laktozy …
Ostra na Słodko
25 maja 2022 at 16:17np. śmietanką 30% bez laktozy ( Mlekowita ma ) i gęstą częścią mleka kokosowego :)