CIASTO ARBUZ – BISZKOPT SZPINAKOWY ZE ŚMIETANOWYM KREMEM, BORÓWKAMI I GALARETKĄ

Ciasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych.

Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę.

Kto obserwuje mnie dłużej ten pewnie zauważył, że wszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ).

Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem borówek i galaretki tworzą fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze.

Ciasto możecie zrobić na 1 grubszym lub 2 cieńszych blatach tak jak ja.

Jak wolicie!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

BISZKOPT SZPINAKOWY:

* jajko L – 4 szt

*  cukier – 150 g

*  olej np. rzepakowy – 150 ml

*  świeży szpinak ( liście ) – 180 g

* mąka pszenna- 260 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM ŚMIETANOWY:

* śmietana kremówka 36% – 250 ml

* serek mascarpone – 250 g

* cukier puder – 3 łyżki

* wanilia ( ziarna ) – do smaku

DODATKOWO:

* galaretka truskawkowa – 1 op

* borówki – ok. 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT SZPINAKOWY:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 35-40 minut/160C, kroimy na 2 blaty.

KREM ŚMIETANOWY:

Wszystkie składni ( mocno schłodzone ) razem miksujemy do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.

GALARETKA:

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wrzącej wody podanej na opakowaniu.

CAŁOŚĆ:

Na dnie tortownicy układamy biszkopt szpinakowy ( możemy, ale nie musimy nasączyć ).

Przykrywamy połową kremu, układamy drugi biszkopt, lekko dociskamy.

Smarujemy resztą kremu i posypujemy borówkami.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Zobaczcie inne ciacha na blogu z dodatkiem biszkoptu szpinakowego!

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Ania
    9 marca 2021 at 20:22

    Witam ile dodać szpinaku w przypadku szpinaku mrożonego do ciasta arbuz ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 marca 2021 at 20:41

      Aniu, zdecydowanie polecam robić na świeżym szpinaku, jeśli byś tylko miała taką możliwość.
      Ciasto wychodzi delikatne, lekkie, puszyste.
      Na mrożonym bardzo często wychodzi bardziej zbite, a niekiedy nawet gliniaste.
      No i kolor nie taki żywy.

  • Reply
    Rafał
    22 kwietnia 2021 at 16:25

    Jak bardzo rośnie ciasto? Czy jak zrobię w tortownicy 24cm to mi nie wyjdzie ponad?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 kwietnia 2021 at 16:32

      Przepis jest przeznaczony właśnie na tortownicę 24 cm.

  • Reply
    Sabina
    25 maja 2022 at 16:12

    Czym mogłabym zamienić śmietanę kremówkę i mascarpone? Nie tolerujemy laktozy …

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 maja 2022 at 16:17

      np. śmietanką 30% bez laktozy ( Mlekowita ma ) i gęstą częścią mleka kokosowego :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress