NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA

I choć pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, a słoneczne niebo przeplata się z deszczowymi chmurami, to kompletnie nie ma się co załamywać!

Wręcz przeciwnie!

Deszczową pogodę również można wykorzystać na coś fajnego!

Ja jednak zdecydowanie poluję na słoneczko, bo jak wiecie należę do tych ciepłolubnych.

Ciepłe, słoneczne wieczory to idealna pogoda na grillowanie.

Razem z moim “Mistrzem Grilla” przygotowałam ostatnio fantastyczną, grillową ucztę.

Taką, na której nie zabrakło pysznych kiełbasek, chrupiących, grillowanych warzyw, węgierskich langoszy, kaszanki i sałatek.

Głównym jednak bohaterem tej grillowej uczty były przepyszne HOT-DOGI w takiej wersji XXL!

Chrupiąca bułka, soczysta grillowana kiełbaska, warzywa, prażona cebulka , musztarda, ketchup i szczypiorek z własnego ogródka.

Pysznie i mega sycąco!

Do tworzenia takich Hot-dogów zainspirowała mnie moja ukochana marka Kielecki, z którą mam okazję współpracować już od kilku sezonów.

Nie pokazywałam Wam wcześniej, ale w ofercie znajdują się nie tylko oczywiście znane wszystkim majonezy, które goszczą chyba w każdym domu, ale też m.in. ketchupy, musztardy, sosy czy też octy.

My wybraliśmy Musztardę Kielecką Grillową i Ketchup Kielecki pikantny w nowych, wygodniejszych opakowaniach.

Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek.

Nie tylko tych z grilla!

Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

(ilość produktów zależy od ilości osób )

* bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki

* dobrej jakości kiełbaski grillowe

* cebula i biała czerwona

* świeże pomidory

* ogórki gruntowe

* kukurydza ( kolba ) + masło i sól

* Ketchup Extra Kielecki Pikantny

* Musztarda Kielecka Grillowa

* prażona cebula

* świeży szczypiorek

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kiełbaski nacinamy, grillujemy z każdej strony odpowiednią ilość czasu ( pamiętajcie, że ważne by nie tylko były zrumienione z zewnątrz, ale też odpowiednio gorące w środku – lepiej robić to wolniej, a dłużej ).

Kukurydzę również grillujemy z odrobiną masła i soli.

Pomidory kroimy w drobną kostkę, ogórki i cebulkę również, mieszamy, doprawiamy do smaku.

Powstanie z tego warzywna salsa, która będzie świetna jako dodatek albo osobna sałatka.

Nacięte bułki grillujemy.

Do bułek wciskamy porcję musztardy …

… dodajemy warzywną salsę …

… oraz grillowane kiełbaski.

Polewamy ketchupem.

Dodajemy ponownie musztardę, posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

No i prażona cebulka na koniec.

Dużo prażonej cebulki.

Smacznego!

Polecam!

Pyszne!

PS. A teraz poznajcie 7 trików, dzięki którym każdy z Was stanie się

“MISTRZEM GRILLOWANIA”

1.CZYSZCZENIE GRILLA

Jednym z najszybszych sposobów pozbycia się brudu jest zrobienie z folii aluminiowej dużej kulki, a następnie energiczne pocieranie nią rusztu. 

Inną metodą jest rozpalenie grilla i wyczyszczenie rusztu białą cebulką – wystarczy przeciąć cebulę na pół, nadziać na widelec i pocierać osmolony ruszt.

Przetarcie rusztu cebulką sprawi również, że mięso nie będzie do niego przywierać.

2. IDEALNY ŻAR

Pamiętajcie, że wybór odpowiedniego mięsa na grilla to nie wszystko!

Kolejnym ważnym czynnikiem, który wpływa na jakość naszej potrawy jest odpowiedni żar oraz długość smażenia.

Rozpalcie grill w taki sposób, aby zrezygnować z podpałek, które nie są zdrowe i zmieniają smak grillowanego mięsa.

Przy grillu węglowym starajcie się używać tyle węgla, aby pokrył on całą powierzchnię dna, z kolei kiedy zajmie się ogniem, pamiętajcie aby utrzymać odpowiedni żar.

Przykryjcie grill, aby żarzące się węgielki dobrze się rozpaliły – pamiętajcie, żeby użyć przykrywki, która ma otwarte wszystkie dziurki. 

Kiedy węgle pokryją się delikatną warstwą białego popiołu, przy pomocy szczypców, przestawcie stos węgielków na całą powierzchnię grilla.

Dopiero teraz umieśćcie na grillu ruszt i poczekajcie, aż się nagrzeje.

3. MARYNATA ROBI ROBOTĘ

Jeśli planujecie grilla, to jeszcze dzień przed rodzinnym spotkaniem warto zabrać się za przygotowanie mięsa.

Mięso, które będzie marynowało się tylko kilka minut przed położeniem na ruszt, nie będzie tak smaczne jak to, które spędziło w marynacie kilkanaście godzin. 

Zostawcie je w misce z marynatą np. na całą noc – wtedy jego smak będzie wyrazistszy, a samo mięso szybciej się upiecze.

Do przygotowania marynaty można użyć również alkoholu, który sprawi, że przygotowywane mięso będzie miększe.

4. MIĘSO TO NIE WSZYSTKO

Na grillu możecie upiec nie tylko ryby i mięso, ale również wiele rodzajów warzyw.

Ziemniaczki w mundurkach, kolby kukurydzy, duże pieczarki, paprykę czy cukinię.

Pamiętajcie przy tym, żeby zawsze zaczynać smażyć warzywa od tych najtwardszych ze względu na to, że ich czas pieczenia będzie trwał dłużej.

Jeśli natomiast chcecie przygotować ryby to te mniejsze lepiej jest położyć na ruszcie w całości, z kolei większe pokroić w tzw. dzwonek.

5. SPOSÓB NA SZASZŁYKI

Zanim przygotujecie szaszłyki, namoczcie drewniane patyczki przez około 10 minut w wodzie – to sprawi, że nie będą się przypalać.

Drugą ważną rzeczą przy przygotowaniu szaszłyków jest użycie dwóch patyków zamiast jednego – w ten sposób warzywa i mięso dokładniej się upieką, a nam będzie wygodniej przewrócić potrawę.

6. PRECZ Z KOMARAMI

Komary nie lubią zapachu rozmarynu, tymianku czy lawendy.

Zioła wrzucone na rozpalone kawałki węgla nie palą się od razu, tylko tlą, wydzielając zapach, który odgoni od grilla tych naszych krwiopijnych wrogów.

7. CIEKAWE PODANIE

Pamiętacie, by dania podawać w ciekawy sposób!

Jako miseczki na sosy możecie wykorzystać formę do muffin – pomieści ona kilka albo nawet kilkanaście sosów.

Udanego grillowania!

Czekam na Wasze zdjęcia!

Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Ketchupów, Musztard i Majonezów Kieleckich

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress