CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis!

Jak wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ).

Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży.

U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny.

Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość.

Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych.

Jest niesamowicie puszyste i delikatne.

Długo utrzymuje świeżość.

Spróbujcie i Wy!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* suszone drożdże – 1 op / 7 g

* jajko – 4 szt

* cukier – 3/4 szkl ( szkl = 250 ml )

cukier waniliowy – 1 łyżka

* mleko – 1 szkl ( szkl = 250 ml )

* masło min. 82% – 100 g

* mąka tortowa – 600 g

* sól – 1 szczypta 

* truskawki

KRUSZONKA:

* mąka pszenna – 100 g

* masło – 100 g

* cukier – 60 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i drożdże przesiewamy ze sobą.

Dodajemy letnie mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem z hakami kilka minut.

Wlewamy roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 minut.

Po wyrośnięciu układamy truskawki ( jeśli mamy mrożone to musimy je wcześniej rozmrozić – nie przesadzajmy wtedy z ilością, gdyż będą opadać! ).

KRUSZONKA:

Wszystkie składamy wyrabiamy szybko w palcach tworząc kruszonkę.

Obficie posypujemy ciasto.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 50-60 minut  w 180C bez termoobiegu , z grzanie góra-dół.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marzena
    5 września 2020 at 16:20

    Zapomniałaś dodać jajka do przepisu :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress