Jak wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie ciasta drożdżowe ( o czym opowiadałam Wam już chyba setki razy! ).
Ciasto drożdżowe zarówno w formie ciasta, jak i w formie drożdżówek czy innych wypieków na słono.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży.
U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny.
Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość.
Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży w niczym nie jest gorsze od tego na świeżych.
Jest niesamowicie puszyste i delikatne.
Długo utrzymuje świeżość.
Spróbujcie i Wy!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* suszone drożdże – 1 op / 7 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 3/4 szkl ( szkl = 250 ml )
cukier waniliowy – 1 łyżka
* mleko – 1 szkl ( szkl = 250 ml )
* masło min. 82% – 100 g
* mąka tortowa – 600 g
* sól – 1 szczypta
* truskawki
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 100 g
* masło – 100 g
* cukier – 60 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i drożdże przesiewamy ze sobą.
Dodajemy letnie mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem z hakami kilka minut.
Wlewamy roztopione i przestudzone masło, ponownie wyrabiamy.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 minut.
Po wyrośnięciu układamy truskawki ( jeśli mamy mrożone to musimy je wcześniej rozmrozić – nie przesadzajmy wtedy z ilością, gdyż będą opadać! ).
KRUSZONKA:
Wszystkie składamy wyrabiamy szybko w palcach tworząc kruszonkę.
Obficie posypujemy ciasto.
CAŁOŚĆ:
Wyrośnięte ciasto pieczemy ok. 50-60 minut w 180C bez termoobiegu , z grzanie góra-dół.
Smacznego!
1 Comment
Marzena
5 września 2020 at 16:20Zapomniałaś dodać jajka do przepisu :)