KREM KALAFIOROWY Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

Tak jak Wam mówiłam wcześniej letnie, młode warzywa mogłabym jeść dosłownie na tony!

Tak naprawdę to tylko one potrzebne mi są w upalny dzień do szczęścia na talerzu.

Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszny krem z kalafiora i młodych, smażonych ziemniaczków.

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki, różyczki kalafiora i duża ilość świeżego kopru – tak, to jest to, do czego buzia sama się uśmiecha!

Całość obłędna!

Świetnym dodatkiem do zypy jest też odrobina domowego pesto z pietruszki – polecam!

Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda, w momencie kiedy je fajnie podamy.

U mnie dodatkiem są karmelizowane różyczki 3 kalafiorów – fioletowego, romanesco i tego naszego, zwykłego.

No i groszek z własnego ogródka ( ostatnio dodaję go do wszystkiego! )

Z całą pewnością takie podanie zaskoczy wszystkich domowników!

A zupa ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań.

Ps. Oliwa z oliwek Gallo Classico właśnie obchodzi swoje 100-lecie!

https://smakgallo.pl/classico.html

Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia.

Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom.

SKŁADNIKI:

* młode ziemniaki – 10 szt

* kalafior – 1 mała szt

* cebula szalotka – 2 szt

* Oliwa z Oliwek Gallo Classico

* śmietana słodka 30% – ok. 100 ml

* bulion warzywny – ok. 750 ml

* sól, pieprz – do smaku

* świeży koper – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy niewielką ilość Oliwa z Oliwek Gallo Classico, dodajemy posiekane szalotki.

Wrzucamy oczyszczone ziemniaki, przesmażamy na rumiano.

Dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy podsmażając, a następnie zalewamy bulionem warzywnym.

Gotujemy ok. 35 minut – aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie blendujemy na gładki krem.

Dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Podajemy na gorąco ze smażonymi na oliwie różyczkami kalafiora. i świeżym koprem.

Ps. spróbujcie z tym pesto z pietruszki, o którym pisałam powyżej!

Będziecie zachwyceni!

Polecam !

Pycha!


Dodaj smaku z Gallo!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress