Tak jak Wam mówiłam wcześniej letnie, młode warzywa mogłabym jeść dosłownie na tony!
Tak naprawdę to tylko one potrzebne mi są w upalny dzień do szczęścia na talerzu.
Dziś zainspirowana konkursem z marką GALLO przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na przepyszny krem z kalafiora i młodych, smażonych ziemniaczków.
#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo
Młode ziemniaczki karmelizowane z dodatkiem szalotki, różyczki kalafiora i duża ilość świeżego kopru – tak, to jest to, do czego buzia sama się uśmiecha!
Całość obłędna!
Świetnym dodatkiem do zypy jest też odrobina domowego pesto z pietruszki – polecam!
Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda, w momencie kiedy je fajnie podamy.
U mnie dodatkiem są karmelizowane różyczki 3 kalafiorów – fioletowego, romanesco i tego naszego, zwykłego.
No i groszek z własnego ogródka ( ostatnio dodaję go do wszystkiego! )
Z całą pewnością takie podanie zaskoczy wszystkich domowników!
A zupa ta stanie się jednym z ulubionych, letnich dań.
Ps. Oliwa z oliwek Gallo Classico właśnie obchodzi swoje 100-lecie!
https://smakgallo.pl/classico.html
Oliwa z Oliwek Gallo Classico to wysokiej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia.
Dzięki równowadze nut owocowych, gorzkich i pikantnych z odrobiną słodyczy nada wyrazistej harmonii różnorodnym potrawom.
SKŁADNIKI:
* młode ziemniaki – 10 szt
* kalafior – 1 mała szt
* cebula szalotka – 2 szt
* Oliwa z Oliwek Gallo Classico
* śmietana słodka 30% – ok. 100 ml
* bulion warzywny – ok. 750 ml
* sól, pieprz – do smaku
* świeży koper – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Rozgrzewamy niewielką ilość Oliwa z Oliwek Gallo Classico, dodajemy posiekane szalotki.
Wrzucamy oczyszczone ziemniaki, przesmażamy na rumiano.
Dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy podsmażając, a następnie zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy ok. 35 minut – aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie blendujemy na gładki krem.
Dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy na gorąco ze smażonymi na oliwie różyczkami kalafiora. i świeżym koprem.
Ps. spróbujcie z tym pesto z pietruszki, o którym pisałam powyżej!
Będziecie zachwyceni!
Polecam !
Pycha!
No Comments