BISZKOPT Z BRZOSKWINIOWĄ ŻELKĄ Z DŻEMU I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ

Uwielbiam ten owocowy sezon!

Chcę, by trwał i trwał jak najdłużej!

Wielokrotnie mówiłam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju brzoskwinie, nektarynki i morele.

Dziś właśnie z tymi owocami przygotowałam dla Was ciacho! 

A właściwie to nie z owocami, a owocowym dżemem domowej roboty – zrobionym przez moją mamę :)) 

Lekki, puszysty biszkopt przykryty żelką brzoskwiniową i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* mąka pszenna – 0,5 szkl

ŻELKA BRZOSKWINIOWA:

* dżem brzoskwiniowy z kawałkami owoców – 700 ml

* żelatyna – 5 łyżeczek

PIANKA ŚMIETANKOWA:

śmietana 30% – 500 ml

* galaretka przezroczysta – 2 szt

* wrzątek – 400 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Pieczemy klasyczny biszkopt – białka ubijamy ze szczyptą soli dodając pod koniec cukier łyżka po łyżce.

Wlewamy po jednym żółtku, miksujemy.

Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok 25 minut w 170C góra-dół – do suchego patyczka .

Studzimy.

ŻELKA BRZOSKWINIOWA:

Dżemy blendujemy, a następnie podgrzewamy.

Dodajemy żelatynę hartując wcześniej, dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na biszkopt. wygładzamy, chłodzimy.

PIANKA ŚMIETANKOWA:

Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie ciemniutkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę.

Wylewamy na schłodzoną masę brzoskwiniową, wstawiamy do lodówki.

Po chwili układamy na górze mini ciasteczka.

Chłodzimy najlepiej przez noc!

Smacznego! 

Zobaczcie też inne brzoskwiniowo-morelowe ciasta na blogu!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress