MINI BLINY Z ŁOSOSIEM, PIECZONYMI POMIDORAMI i KOZIM SEREM Z WIEJSKĄ ŚMIETANĄ

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni uwielbiam inspirować się podróżami oraz kuchniami świata!

Kocham próbować nowe smaki, łączyć je z rzeczami, które już znam, zmieniać, przekształcać i tworzyć całkowicie nowe, pyszne dania!

Dziś w kulinarną podróż zabieram Was w kierunku, w którym dotąd jeszcze nie pędziliśmy – a mianowicie w kierunku Rosji.

Przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na pyszne mini bliny gryczano-pszenne.

Podałam je w łososiem MOWI i pieczonymi pomidorami.

Do tego dobra, wiejska kwaśna śmietana i odrobina koziego sera, który podkręcił smak całości.

Danie przepyszne!

Lekkie – więc idealne na upalny dzień, ale zarazem sycące!

Gorąco polecam!

Ps. do jego stworzenia zainspirował mnie fantastyczny konkurs z łososiem MOWI na portalu Durszlak.pl.


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!

Dla mnie takie konkursy to fantastyczne źródło nowych pomysłów!

Taka kopalnia wręcz!

Zerknijcie i Wy!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI: 

( dla 2 osób )

* mąka gryczana – 200 g

* mąka pszenna – 200 g

* mleko tłuste – 500 ml

* jajko L – 3 szt

* świeże drożdże – 30 g

* drobny cukier – 1 łyżka

* masło min.82% – 2 łyżki

* sól – 1 płaska łyżeczka

* olej do smażenia

DODATKOWO:

 * MOWI PURE łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

* pomidorki koktajlowe

* dobry, kozi ser – 100 g

* wiejska, kwaśna, gęsta śmietana – 150 g

* różowy pieprz

* odrobina świeżego tymianku i innych, ulubionych ziół

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże ucieramy z odrobiną cukru oraz 250 ml ciepłego mleka i 100 g mąki pszennej.

Zostawiamy w ciepłym miejscy na ok. 30 minut.

Roztapiamy masło, dodajemy do ciasta wraz z utartymi żółtkami solą i cukrem.

Wyrabiając ciasto dosypujemy powoli resztę mąki pszennej , mąkę gryczaną i resztę ciepłego mleka.

Wyrobione ( dokładnie! ) ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Do wyrośniętego dodajemy ubitą pianę z białek ( dokładnie, ale delikatnie ).

Zostawiamy ponownie na ok. 10 minut a następnie smażymy mini placuszki na oleju.

Ps. możemy śmiało usmażyć również większe bliny!

CAŁOŚĆ:

Pomidorki skrapiamy odrobiną oliwy, posypujemy solą, pieczemy 10 minut w piekarniku ( 190C).

Podajemy z ciepłymi blinami, świeżymi wędzonym łososiem MOWI, kleksami kwaśnej śmietany i pokruszonym kozim serem.

Posypujemy ziołami oraz świeżo tłuczonym pieprzem.

Zajadamy!

Smacznego! 

CO JESZCZE MOŻEMY DODAĆ DO BLINÓW?

Im więcej różnych dodatków, tym większa przyjemność z jedzenia.

Takimi podstawowymi dodatkami do blinów jest śmietana i roztopione masło.

Ta bardziej wykwintna wersja to właśnie łosoś oraz kawior.

Śledzie, wędzone ryby czy ziołowe dipy i twarożki również sprawdzą się znakomicie!

Wszystkie dodatki, które opisałam (poza masłem) podajemy schłodzone

W oddzielnych naczyniach

Bliny powinny być gorące.

WYPRÓBUJCIE TE POŁĄCZENIA!

śmietankowy twarożek + koper + łosoś

kawior + łosoś

roztopione masło + łosoś + cytryna

* twarożek + czosnek + szczypiorek

Czy ten przepis przyczyni się do tego, że w moim garażu zagoszczą 2 nowe rowery?

Z całą pewnością bym chciała, bo jak wiecie jazdę na rowerze kocham miłością bezgraniczną!

Mój chłopak zresztą też!

Setki kilometrów już na nich przemierzyliśmy i setki jeszcze przed nami!

Czy na nowych rowerach?

Trzymajcie kciuki!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress