PULLED PORK – najlepszy przepis!

Dobrze wiecie, że na swoim blogu uwielbiam inspirować się kuchniami świata.

Dziś zabieram Was w kulinarna podróż do Ameryki.

Flaga Stanów Zjednoczonych – Wikipedia, wolna encyklopedia

Przygotowałam dla Was przepis na PULLED PORK – szarpaną wieprzowinę.

Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym.

Ja, w domowych warunkach przygotowuję ją z użyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym ( oj genialnym! wynalazkiem! ).

Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z czerwonej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa.

Całość wyszła O-BŁĘ-DNA!

To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam!

Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa!

SKŁADNIKI:

* świeża łopatka wieprzowa – 1 kg

* pomidory w puszce – 1 op / 400 g

* woda – ok. 350 ml

* cebula biała – 3 szt

* czosnek – 4-5 ząbków

* cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziarnisty, chili – do smaku

* olej do smażenia – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz solą, pieprzem mielonym, paprykami oraz chili – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.

Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plastrach oraz pomidory wraz zalewą

Całość delikatnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.

Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki.

Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para.

Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70-80 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ).

Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy, aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.

 

Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku.

Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z czerwonej kapusty ( czerwona kapusta, cebula, cukier, sól, pieprz, oliwa ).

Smacznego!

Gorąco polecam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress