Dobrze wiecie, że na swoim blogu uwielbiam inspirować się kuchniami świata.
Dziś zabieram Was w kulinarna podróż do Ameryki.
Przygotowałam dla Was przepis na PULLED PORK – szarpaną wieprzowinę.
Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym.
Ja, w domowych warunkach przygotowuję ją z użyciem szybkowaru, który zdecydowanie ułatwia sprawę i jest genialnym ( oj genialnym! wynalazkiem! ).
Świeże, świetnie doprawione i długo marynowane mięso podałam w chrupiącej, podpieczonej bułce z sałatką z czerwonej kapusty i sosem powstałym na bazie duszonego mięsa.
Całość wyszła O-BŁĘ-DNA!
To zdecydowanie jedno z najlepszych mię, jakie do tej pory zrobiłam!
Za to na bank nie wyleciałabym z MasterChefa!
SKŁADNIKI:
* świeża łopatka wieprzowa – 1 kg
* pomidory w puszce – 1 op / 400 g
* woda – ok. 350 ml
* cebula biała – 3 szt
* czosnek – 4-5 ząbków
* cukier, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziarnisty, chili – do smaku
* olej do smażenia – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso oczyszczamy, nacieramy olejem oraz solą, pieprzem mielonym, paprykami oraz chili – wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by mięso się zamarynowało ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy.
Szybkowar stawiamy na gaz, obsmażamy w nim mięso z każdej strony, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w plastrach oraz pomidory wraz zalewą
Całość delikatnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a następnie wlewamy wodę.
Zamykamy szczelnie szybkowar i wybieramy poziom 2 ciśnienia – czyli ten wysoki.
Czekamy aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego będzie wydobywać się para.
Zmniejszamy gaz o połowę i gotujmy ok. 70-80 minut ( właśnie od momentu kiedy z zaworu zacznie wydobywać się para ).
Po tym czasie ustawiamy szybkowar w pozycji dekompresji i czekamy, aż wydostanie się cała para – wtedy bezpieczne możemy otworzyć szybkowar.
Ps. sos, który powstał redukuję i zagęszczam odrobiną śmietany. Doprawiamy do smaku.
Świetnym pomysłem jest np. świeża chrupiąca bułka oraz sałatka z czerwonej kapusty ( czerwona kapusta, cebula, cukier, sól, pieprz, oliwa ).
Smacznego!
Gorąco polecam!
No Comments