SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” – nowy cykl na blogu

Czym mogłabym rozpocząć nową, słodką serię przepisów „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” jak nie sernikiem?

No chyba tylko dwoma sernikami!

Tak, tak Kochani!

Na blogu rozpoczynam nową, regularną serię przepisów weekendowych, które powstają we współpracy ze Sweet Decor.

Jak dobrze wiecie Akademia Sweet Decor to moje ukochane miejsce na mapie Śląska i to właśnie tam, w Radzionkowie, na ul. Knosały 227 prowadzę regularnie swoje szkolenia cukiernicze ( możecie je znaleźć TUTAJ )

Od teraz, regularnie co tydzień zarówno na moim blogu, jak i blogu Sweet Decor oraz naszych Facebookach i instagramach pojawiać się będą nieziemskie pyszności!

Już na bank nie zabraknie Wam inspiracji na weekendowe ciasto, ciasto na imprezę, rodzinne Święta czy też wieczorne zachcianki!

Zaczynamy!

Dziś, tak jak Wam mówiłam zapraszam Was na fantastyczny sernik – bo jak wiecie już od kilku lat, Ostra na Słodko to niekwestionowana królowa serników ( hehehe żarcik! ).

Ciemny, kruchy spód przypominający znane wszystkim ciasteczka Oreo, pokryty obłędnie kremową masą serową i nieziemsko puszystym musem z mlecznej czekolady tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze!

Koniecznie musicie to spróbować!

Polecam!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche herbatniki – 200 g

* kakao czarne Intense – 1 czubata łyżka ( dostępne TUTAJ – KLIK! lub TUTAJ – KLIK!)

* roztopione masło – 30 g

MASA SEROWA:

* twaróg sernikowy ( jeśli używamy sernika wiaderkowego, to wybierzmy gęsty, dobrej jakości ) – 500 g

* śmietana 36% – 250 ml

* jajko L – 3 szt

* cukier drobny – 6-7 łyżek

* pasta waniliowa – 1 łyżeczka ( dostępna TUTAJ -KLIK! )

* mąka pszenna – 3 łyżki

MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY:

* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 220 g ( dostępna TUTAJ – KLIK! )

* woda – 2 łyżki

* masło min.82% – 30 g

* białko – 3 szt

* żółtko – 3 szt

* cukier drobny – 50 g

* śmietana 36% – 100 ml

DO DEKORACJI:

* kawowe ziarenka z gorzkiej czekolady – dostępne TUTAJ – KLIK!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA!

Rozpoczynamy od owinięcia ( dokładnego! ) tortownicy folią aluminiową – sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.

SPÓD:

Ciasteczka miksujemy na pył.

Dodajemy roztopione masło.

Wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ugniatamy, chłodzimy w lodówce.

MASA SEROWA:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Wszystkie wkładany razem do miksy robota i miksujemy – krótko , tylko do połączenia składników (uważając, by nie napowietrzyć masy).

Wylewamy na schłodzony spód, pieczemy ok. 45 minut w 150C w kąpieli wodnej, ( w razie potrzeby przedłużamy o kilka minut ).

Jak zrobić kąpiel wodną? 

Na blasze układacie 4 podkładki / podwyższenia zrobione z folii aluminiowej złożonej w kostkę. Dopiero na tych kostkach układacie tortownicę zawiniętą szczelnie folią – woda wlana do blachy ma nie tylko otaczać tortownicę z boku, ale również swobodnie parować pod dnem tortownicy.

Całkowicie chłodzimy.

MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY:

Czekoladę mieszamy z masłem i wodą – rozpuszczamy na kąpieli wodnej ( robimy to delikatnie i stopniowo, tak by woda nie parowała bokami za bardzo! ).

Studzimy.

Ubijamy na sztywno białka, dodając pod koniec łyżką po łyżce cukier.

Do masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.

Wkładamy połowę piany z białek, mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo do masy czekoladowej, mieszamy.

Na koniec dodajemy resztę białek.

Wyciągamy na całkowicie wystudzony sernik, wygładzamy i chłodzimy co najmniej 12 godzin w lodówce.

Dekorujemy – u mnie ubita śmietana, kakao, czekolada i kawowe ziarenka z gorzkiej czekolady.

Smacznego!

NIESPODZIANKA!!!

Wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ kod: SYLWIA2020 odejmie Wam 5% od całych zakupów!

UWAGA!

Ps. Klikając w oznaczone na różowo produkty przeniesiecie się bezpośrednio do sklepu Sweet Decor, gdzie dostaniecie te produkty w GENIALNYCH cenach!

Zachowujcie paragony – wkrótce będę miała dla Was MEGA NIESPODZIANKĘ!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Martyna
    12 października 2020 at 19:22

    A jaką średnicę ma tortownica?
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 października 2020 at 22:37

      Moja ma 24 cm .
      Sernik będzie idealny na 24 – 28 cm

      Polecam, bo pyszny!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress