TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha!

Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek.

W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską, a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE.

Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach!

O marce PURENA opowiadałam Wam już dwukrotnie pokazując kilka produktów dostępnych w sklepie PURENA na Allegro.

Zjedliśmy fantastyczny sernik kokosowy z dodatkiem przecieru z mango oraz sernik na biszkopcie z galaretką z owoców leśnych.

Wypiliśmy też rozgrzewająca lemoniadę z dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego.

Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych.

Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów.

Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów.

Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy.

Tak jak poprzednie produkt dostępny jest na Allegro w oficjalnym sklepie marki PURENA 

TUTAJ – KLIK!

W ofercie dostępne są 4 smaki: pokazane niedawno MANGO oraz JABŁKO, BRZOSKWINIA i BANAN.

Spróbujcie i znajdźcie swój ulubiony smak!

A  teraz zapraszam na obiecaną szarlotkę!

SKŁADNIKI:

( na 1 dużą tartę – średnica 30 cm lub 1 mniejszą – średnica 26 cm i 4 tartaletki )

CIASTO KRUCHE:

* mąka pszenna – 420 g

* sól – 1 płaska łyżeczka

* cukier – 2 pełne łyżki

* zimne masło – 320 g

* zimna woda – 160 ml

NADZIENIE:

* świeże jabłka – 4 szt

* Przecier Jabłkowy 100% PURENA – 1 op

* cukier – do smaku

* mąka pszenna – 40 g

* cynamon – do smaku

* rodzynki – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Masło kroimy, masło, cukier i sól mieszamy.

Dodajemy zimne masło, siekamy na kruszonkę.

Dodajemy ok.140 ml bardzo zimnej wody i miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą.

Jeśli ciasto jest jeszcze za suche – dodajemy więcej wody.

Zawiniętą w folię kulę chowamy na ok. godzinę do lodówki, a następnie dzielimy na 2 części.

NADZIENIE:

Obrane jabłka kroimy w plasterki, obtaczamy w mące, cynamonie oraz cukrze.

Dodajemy rodzynki oraz przecier jabłkowy 100% PURENA i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Jedną częścią ciasta wylepiamy formę do tarty wałkując wcześniej na blacie podsypanym delikatnie mąką.

Wkładamy nasze nadzienie, równamy.

Drugą połowę ciasta wałkujemy na ok. 3 mm, wycinamy paski.

Układamy naprzemiennie tworząc ozdobną kratkę.

Dobrze sklejamy boki.

Smarujemy delikatnie białkiem ( tak, białkiem ).

Pieczemy ok. 10 minut w 200 C, a następnie ok. 45-50 minut w 180C.

Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

Smacznego!

Na koniec jeszcze raz zapraszam Was do przejrzenia oferty marki PURENA  https://www.purena.pl/ .
.
Genialne produkty , które z całą pewnością umilą i ułatwią Wam pracę w kuchni!
.
Polecam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress