Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek.
W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską, a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE.
Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki PURENA oraz rodzynkami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach!
O marce PURENA opowiadałam Wam już dwukrotnie pokazując kilka produktów dostępnych w sklepie PURENA na Allegro.
Zjedliśmy fantastyczny sernik kokosowy z dodatkiem przecieru z mango oraz sernik na biszkopcie z galaretką z owoców leśnych.
Wypiliśmy też rozgrzewająca lemoniadę z dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego.
Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych.
Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów.
Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów.
Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako samodzielna przekąska w szkole czy pracy.
Tak jak poprzednie produkt dostępny jest na Allegro w oficjalnym sklepie marki PURENA
W ofercie dostępne są 4 smaki: pokazane niedawno MANGO oraz JABŁKO, BRZOSKWINIA i BANAN.
Spróbujcie i znajdźcie swój ulubiony smak!
A teraz zapraszam na obiecaną szarlotkę!
SKŁADNIKI:
( na 1 dużą tartę – średnica 30 cm lub 1 mniejszą – średnica 26 cm i 4 tartaletki )
CIASTO KRUCHE:
* mąka pszenna – 420 g
* sól – 1 płaska łyżeczka
* cukier – 2 pełne łyżki
* zimne masło – 320 g
* zimna woda – 160 ml
NADZIENIE:
* świeże jabłka – 4 szt
* Przecier Jabłkowy 100% PURENA – 1 op
* cukier – do smaku
* mąka pszenna – 40 g
* cynamon – do smaku
* rodzynki – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Masło kroimy, masło, cukier i sól mieszamy.
Dodajemy zimne masło, siekamy na kruszonkę.
Dodajemy ok.140 ml bardzo zimnej wody i miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą.
Jeśli ciasto jest jeszcze za suche – dodajemy więcej wody.
Zawiniętą w folię kulę chowamy na ok. godzinę do lodówki, a następnie dzielimy na 2 części.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w plasterki, obtaczamy w mące, cynamonie oraz cukrze.
Dodajemy rodzynki oraz przecier jabłkowy 100% PURENA i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Jedną częścią ciasta wylepiamy formę do tarty wałkując wcześniej na blacie podsypanym delikatnie mąką.
Wkładamy nasze nadzienie, równamy.
Drugą połowę ciasta wałkujemy na ok. 3 mm, wycinamy paski.
Układamy naprzemiennie tworząc ozdobną kratkę.
Dobrze sklejamy boki.
Smarujemy delikatnie białkiem ( tak, białkiem ).
Pieczemy ok. 10 minut w 200 C, a następnie ok. 45-50 minut w 180C.
Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego!

No Comments