FIT CIASTO WANILIOWO-KAKAOWE Z BANANAMI – Z PATELNI! BEZ PIECZENIA!

2 ciasta z patelni, które pokazałam w zeszłym roku na blogu zrobiły niesamowitą furorę i okazały się prawdziwym hitem!

Zainspirowana tymi wypiekami przygotowałam dla Was kolejny przepis na ciasto z patelni, ale tym razem z dietetycznej, zdrowszej, FIT wersji.

To był genialny pomysł!

Ciasto okazało się tak pyszne, że przepis musi wylądować na blogu!

Jest niesamowicie wilgotne i delikatne.

Banany wspaniale osładzają całość i przełamują „oklepany” charakter ciasta.

Orzechy wspaniale chrupią po zębami.

Raz spróbujecie i będziecie chcieli robić już zawsze!

Gwarantuję!

Ciasto z całą pewnością zachwyci Wasze podniebienie!

Ps. polecam używam patelni, która nie przywiera!

Świetnie sprawdzają się wszelkie kamienne i granitowe! 

Np. te! Zobaczcie!

 

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( patelnia ok. 22-24 cm )

* płatki owsiane – 150 g

* mąka pszenna – 150 g

* jajko L – 3 szt

* cukier lub erytrytol  – 150 g ( er

* jogurt naturalny – 250 g

* olej – 120 g

* wanilia

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 25 g

* woda – 2 łyżki

* banan – 2 szt

* orzechy laskowe – 1 garstka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Płatki owsiane miksujemy na mąkę, mieszamy z mąką pszenną.

Jaja ucieramy z cukrem na puch.

Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy.

Wsypujemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia – miksujemy.

Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.

Dzielimy na 2 części – jedną większą, drugą mniejszą.

Do mniejszej dodajemy kakao oraz wodę, mieszamy.

Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy  jasną masę.

Na wierzch wylewamy ciemną.

Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.

Banany układamy dopiero po ok. 10 minutach smażenia, kiedy ciasto już delikatnie się zetnie.

Posypujemy wtedy również posiekanymi orzechami.

UWAGA!

Na ostatnie 10 minut przewracamy na drugą stronę – pomagając sobie zsunięciem na pokrywce.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    JACEK
    5 listopada 2020 at 08:42

    Może można zamienić mąkę pszenną na kokosową lub migdałową? Byłoby jeszcze bardziej fit a z erytrytolem nawet keto 😃

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 listopada 2020 at 13:30

      Nie próbowałam, ale z doświadczenia wiem, że mąki bez glutenu są bardziej sypkie / kruche …. no i nie rosną. Więc obstawiam, że może się zrobić zbity glut :(((

  • Reply
    J
    5 listopada 2020 at 13:27

    Ciekawe czy można zmniejszyć ilość oleju o połowę? Chciałabym, zeby było bardziej „fit” i zastanawiam się czy mi wyjdzie..

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 listopada 2020 at 13:31

      Nie radzę :((( Boję się, że ciasto może wyjść zwyczajnie suche :(((

    Skomentuj J Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress