ROLADA MARCHEWKOWA Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „

Już wielokrotnie mówiłam Wam, że uwielbiam ciasto marchewkowe.

Najczęściej robię to, które już od kilku lat króluje niezmiennie na blogu – klasyczne, puszyste, oblane czekoladą. TO!

Dziś, w ramach naszego cyklu „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” przygotowałam dla Was równie pyszne ciasto marchewkowe, ale w formie rolady.

Lekka puszysta rolada marchewkowa wypełniona jest po brzegi waniliowym kremem z dodatkiem karmelizowanych orzechów.

Fantastyczna całość, której absolutnie nikt się nie oprze!

Gorąco polecam!

Takie duże i w miarę płaskie ciasto marchewkowe najlepiej upiec na dużej blasze.

Świetnie sprawdzą się te z niskimi, bocznymi rantami.

W https://www.sweetdecor.pl/ dostępne są np. takie, ocynowane o wymiarach 40x26x2,5 cm.

Blacha do ciasta gładka ocynowana 40cm x 26cm x 2,5cmm

Jeśli takiej nie macie, możecie użyć takiej jak ja – równie dużej, ale w takim tradycyjnym wydaniu.

Blacha do ciasta gładka ocynowana 40cm x 25cm x 6cm

O Paście cukierniczej waniliowej to już niedługo krążyć będą legendy!

Jak widzicie u mnie gości prawie w każdym przepisie!

Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

Świetną marchewkową dekorację można zrobić używając np. naszych wykrawaczy w kształcie króliczka, kosza i marchewki!

Super zabawa i wspaniała dekoracja!

Wykrawaczka z tłoczkiem Królik, Kosz, Marchewka 3szt

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie )

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE:

* marchew – 280 g

* jajko L – 3 szt

* cukier drobny – 0,5 szkl

* olej słonecznikowy – 2 łyżki

* maka pszenna – 3/4 szkl

* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami  – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* sól – 1 szczypta

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* soda – 0,5 łyżeczki – dostępna TUTAJ!

* cynamon mielony – 1 łyżeczka – dostępny TUTAJ!

* imbir mielony – 1 szczypta – dostępny TUTAJ!

NADZIENIE:

* miękkie masło – 4 łyżki

* serek „twarożek” 3x mielony – 250 g

* pasta waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* cukier puder = 2/3 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Blachę smarujemy tłuszczem, przykrywamy papierem do pieczenia i też go natłuszczamy.

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach.

Jajka ubijamy na puch, stopniowo dodajemy cukier.

Nie przerywając ubijania wlewamy olej i dodajemy pastę waniliową.

Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i imbirem.

Wsypujemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Dodajemy lekko odciśniętą marchewkę i mieszamy.

Wyciągamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok. 20 minut w 170C.

Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią ciasto dnem do góry.

Odklejamy papier i zawijamy wzdłuż dłuższego boku.

Odkładamy do studzenia.

KREM:

Masło dokładnie ubijamy z serkiem, pastą waniliową i cukrem pudrem – robimy to ok. 4 minuty.

CAŁOŚĆ:

Ciasto marchewkowe smarujemy kremem, posypujmy po całości orzechami, zwijamy roladę.

Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 

Ps. będąc przy temacie rolad chciałam Wam jeszcze pokazać jakie fajne formy w kształcie rolad znajdźcie w sklepie! 

Są to jednak formy do robienia rolad w nowoczesnym wydaniu!

ZOBACZCIE TUTAJ – KLIK!

W formach tych można zarówno piec, jak i mrozić.

Wysoka jakość produktów gwarantuje niezawodność w temperaturach od -60°C do +230°C.

Produkt można myć w zmywarkach, używać w piekarniku, lodówkach i mikrofalówkach.

PRZYPOMINAMY O NASZYM KONKURSIE!

Do wygrania warsztaty kulinarne w Akademii Sweet Decor!

KLIK!

.

Przy okazji zapraszam Was jeszcze raz do poprzednich przepisów naszego cyklu!

Każdy znajdzie coś dla siebie!

Zapraszam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress