Już wielokrotnie mówiłam Wam, że uwielbiam ciasto marchewkowe.
Najczęściej robię to, które już od kilku lat króluje niezmiennie na blogu – klasyczne, puszyste, oblane czekoladą. TO!
Dziś, w ramach naszego cyklu “NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” przygotowałam dla Was równie pyszne ciasto marchewkowe, ale w formie rolady.
Lekka puszysta rolada marchewkowa wypełniona jest po brzegi waniliowym kremem z dodatkiem karmelizowanych orzechów.
Fantastyczna całość, której absolutnie nikt się nie oprze!
Gorąco polecam!
Takie duże i w miarę płaskie ciasto marchewkowe najlepiej upiec na dużej blasze.
Świetnie sprawdzą się te z niskimi, bocznymi rantami.
W https://www.sweetdecor.pl/ dostępne są np. takie, ocynowane o wymiarach 40x26x2,5 cm.
Jeśli takiej nie macie, możecie użyć takiej jak ja – równie dużej, ale w takim tradycyjnym wydaniu.
O Paście cukierniczej waniliowej to już niedługo krążyć będą legendy!
Jak widzicie u mnie gości prawie w każdym przepisie!
Świetną marchewkową dekorację można zrobić używając np. naszych wykrawaczy w kształcie króliczka, kosza i marchewki!
Super zabawa i wspaniała dekoracja!
( pamiętajcie, że na hasło : sylwia2023 macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie )
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE:
* marchew – 280 g
* jajko L – 3 szt
* cukier drobny – 0,5 szkl
* olej słonecznikowy – 2 łyżki
* maka pszenna – 3/4 szkl
* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* soda – 0,5 łyżeczki – dostępna TUTAJ!
* cynamon mielony – 1 łyżeczka – dostępny TUTAJ!
* imbir mielony – 1 szczypta – dostępny TUTAJ!
NADZIENIE:
* miękkie masło – 4 łyżki
* serek “twarożek” 3x mielony – 250 g
* pasta waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* cukier puder = 2/3 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Blachę smarujemy tłuszczem, przykrywamy papierem do pieczenia i też go natłuszczamy.
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach.
Jajka ubijamy na puch, stopniowo dodajemy cukier.
Nie przerywając ubijania wlewamy olej i dodajemy pastę waniliową.
Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i imbirem.
Wsypujemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Dodajemy lekko odciśniętą marchewkę i mieszamy.
Wyciągamy na blachę, równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok. 20 minut w 170C.
Ściereczkę kuchenną posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na nią ciasto dnem do góry.
Odklejamy papier i zawijamy wzdłuż dłuższego boku.
Odkładamy do studzenia.
KREM:
Masło dokładnie ubijamy z serkiem, pastą waniliową i cukrem pudrem – robimy to ok. 4 minuty.
CAŁOŚĆ:
Ciasto marchewkowe smarujemy kremem, posypujmy po całości orzechami, zwijamy roladę.
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. będąc przy temacie rolad chciałam Wam jeszcze pokazać jakie fajne formy w kształcie rolad znajdźcie w sklepie!
Są to jednak formy do robienia rolad w nowoczesnym wydaniu!
W formach tych można zarówno piec, jak i mrozić.
Wysoka jakość produktów gwarantuje niezawodność w temperaturach od -60°C do +230°C.
Produkt można myć w zmywarkach, używać w piekarniku, lodówkach i mikrofalówkach.
PRZYPOMINAMY O NASZYM KONKURSIE!
Do wygrania warsztaty kulinarne w Akademii Sweet Decor!
.
Przy okazji zapraszam Was jeszcze raz do poprzednich przepisów naszego cyklu!
Każdy znajdzie coś dla siebie!
Zapraszam!
No Comments