Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie.
Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze!
To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście.
Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły na jej stole bardzo często.
Smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać.
Przepis ten przygotowałam w ramach naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” .
Częstujcie się i pokażcie znajomym!
Może to właśnie miodownik zagości na Waszym i Ich świątecznym stole!
Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO!
W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie!
Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć.
Idealna forma na miodownik?
Zdecydowanie TAK!
Polecam!
Ps. Przypominam Wam, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/
kod: sylwia2023
odejmie Wam aż
5% od całych zakupów!
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE:
* mąka – 400 g
* cukier – 0,5 szkl
* cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka – dostępny TUTAJ!
* soda – 1,5 łyżeczki – dostępna TUTAJ!
* masło – 200 g
* miód -2 łyżki
* jajko – 1 szt
KREM BUDYNIOWY:
* mleko – 550 ml
* mąka pszenna – 60 g
* mąka ziemniaczana – 50 g
* cukier – 110 g
* Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* masło – 25 g + 25 g
* żółtko – 4 szt
KREM KAJMAKOWY:
* masa krówkowa – kajmak – 1 puszka – dostępna TUTAJ!
* masło – 150 g
DODATKOWO:
* krokant orzechowy – 140 g – dostępny TUTAJ!
* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 50 g – dostępna TUTAJ!
* olej – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem z wanilią oraz sodą.
Dodajemy zimne masło, rozdrabniamy na kruszonkę.
Dodajemy miód oraz jajko, wyrabiamy na gładkie ciasto.
Formujemy kulę, dzielimy na 3 części ( równe ).
Pierwszą częścią ciasta wylepiamy rant metalowy z podłożonym papierem do pieczenia, wygładzamy tworząc równy placek.
Pieczemy ok 8-10 minut w 180C.
Po upieczeniu studzimy.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
KREM BUDYNIOWY:
300 ml mleka gotujemy z cukrem, pastą waniliową i masłem ( 25 g ).
Żółtka miksujemy z mąką oraz resztą mleka, wlewamy na zagotowane mleko – cały czas miksujemy.
Podgrzewamy do zgęstnienia.
Studzimy przykryte folią.
Dodajemy resztę masła, miksujemy.
KREM KAJMAKOWY:
Miękkie masło ucieramy, dodajemy łyżka po łyżce kajmak.
CAŁOŚĆ:
Pierwszy blat ciasta smarujemy porcją masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy 2/3 kajmaku.
Przykrywamy ponownie ciastem i smarujemy resztą kajmaku.
Polewamy roztopioną na kąpieli mleczną czekoladą i posypujemy krokantem orzechowym ( u mnie krokant + podprażone orzechy laskowe ).
Chodzimy przez noc w lodowce.
UWAGA!
Robiąc z podwójnej porcji możemy złożyć wyższe ciasto – jak na zdjęciu!
.
2 komentarze
Krzysiek
28 listopada 2020 at 23:19odejmie Wam aż 57% od całych zakupów! – tutaj nie ma błędów?
Ostra na Słodko
29 listopada 2020 at 12:347% – poprawione. Przepraszam za błąd!