MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR “

Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast w takim świąteczno-zimowym okresie.

Przepyszne blaty miodowego ciasta przełożone kremową masą budyniową i obłędnie słodkim kajmakiem tworzą mega kaloryczną i nieziemsko pyszną całość, której nikt się nie oprze!

To ciasto kojarzy mi się z domem babci. Tak samo jak szarlotka na półkruchym cieście.

Miodownik, ciasto czeskie i właśnie szarlotka gościły na jej stole bardzo często.

Smaki dzieciństwa, do których uwielbiam powracać.

Przepis ten przygotowałam w ramach naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” .

Częstujcie się i pokażcie znajomym!

Może to właśnie miodownik zagości na Waszym i Ich świątecznym stole!

Ps. do przygotowania miodowych blatów użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO!

W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie!

Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć.

Idealna forma na miodownik?

Zdecydowanie TAK!

Polecam!

Ps. Przypominam Wam, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ 

kod: sylwia2023

odejmie Wam aż

5% od całych zakupów!

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE:

* mąka – 400 g

* cukier – 0,5 szkl

* cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka – dostępny TUTAJ!

* soda – 1,5 łyżeczki – dostępna TUTAJ!

* masło – 200 g

* miód -2 łyżki

* jajko – 1 szt

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 550 ml

* mąka pszenna – 60 g

* mąka ziemniaczana – 50 g

* cukier – 110 g

* Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka  – dostępna TUTAJ!

* masło – 25 g + 25 g

* żółtko – 4 szt

KREM KAJMAKOWY:

* masa krówkowa – kajmak – 1 puszka – dostępna TUTAJ!

* masło – 150 g

DODATKOWO:

* krokant orzechowy – 140 g – dostępny TUTAJ!

* CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 50 g – dostępna TUTAJ!

* olej – 2 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO MIODOWE:

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem z wanilią oraz sodą.

Dodajemy zimne masło, rozdrabniamy na kruszonkę.

Dodajemy miód oraz jajko, wyrabiamy na gładkie ciasto.

Formujemy kulę, dzielimy na 3 części ( równe ).

Pierwszą częścią ciasta wylepiamy rant metalowy z podłożonym papierem do pieczenia, wygładzamy tworząc równy placek.

Pieczemy ok 8-10 minut w 180C.

Po upieczeniu studzimy.

Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

KREM  BUDYNIOWY:

300 ml mleka gotujemy z cukrem, pastą waniliową i masłem ( 25 g ).

Żółtka miksujemy z mąką oraz resztą mleka, wlewamy na zagotowane mleko – cały czas miksujemy.

Podgrzewamy do zgęstnienia.

Studzimy przykryte folią.

Dodajemy resztę masła, miksujemy.

KREM KAJMAKOWY:

Miękkie masło ucieramy, dodajemy łyżka po łyżce kajmak.

CAŁOŚĆ:

Pierwszy blat ciasta smarujemy porcją masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy 2/3 kajmaku.

Przykrywamy ponownie ciastem i smarujemy resztą kajmaku.

Polewamy roztopioną na kąpieli mleczną czekoladą i posypujemy krokantem orzechowym ( u mnie krokant + podprażone orzechy laskowe ).

Chodzimy przez noc w lodowce.

UWAGA!

Robiąc z podwójnej porcji możemy złożyć wyższe ciasto – jak na zdjęciu!

 W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie ranty różnej wielkości – począwszy od małych i niski, a skończywszy na dużych i wysokich.
Okrągłe, kwadratowe i prostokątne – zdecydowanie jest w czym wybierać!

.

.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Krzysiek
    28 listopada 2020 at 23:19

    odejmie Wam aż 57% od całych zakupów! – tutaj nie ma błędów?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress