CIASTO CZEKOLADOWE Z PIANKĄ – jak WZetka

Ostatnio razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast!

I Ona ma do tego zapał, i ja!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest!

Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko orzeźwiającym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki.

Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań.

Pyszne ciasto!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych!

Działajcie!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT BUDYNIOWY:

* budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru )

* cukier – 1 szkl

* jajka L – 6 szt

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PIANKA WINOGORONOWA:

* serek “homo” naturalny – 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka winogronowa przezroczysta – 1 op

POLEWA:

* czekolada mleczna – 2 szt

* masło – 1 łyżka

* mleko – ok. 6-7 łyżek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka ubijamy na sztywno partiami dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy budyń przesiany z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką.

Przelewamy na blachę, pieczemy ok.35 minut/180C. Studzimy, kroimy.

PIANKA WINOGORNOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki homo i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem.

Smarujemy roztopioną na kąpieli wodnej czekoladą mleczną z odrobiną mleka i masła.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Pycha!

Zobaczcie na blogu też inne ciacha z piankami!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress