ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Kontynuujemy świąteczne wypieki, bo Święta już za rogiem!

I choć w tym roku pewnie będą troszkę inne niż te dotychczas to na stole z całą pewnością nie zabraknie pysznych, świątecznych wypieków.

Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR.

W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową.

Z lukrem i skórką pomarańczową. 

Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie!

Gwarantuję Wam, że jest to przepis, który zagości na Waszym stole nie jeden raz!

Ps. Tak jak mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach!

Aromat w proszku - Migdałowy

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 1 szt ):

CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g

* drożdże świeże –13 g

* śmietana kwaśna 18% – 45 g

* cukier – 75 g

* sól – 1 szczypta

* jajko L – 1 szt

* żółtko L – 1 szt

* roztopione ciepłe masło – 75 g

MASA MAKOWA:

* mak mielony – 100 g – dostępny TUTAJ!

*mleko – do przykrycia

* cukier – 60 g

* miód prawdziwy – 35 g

* morele, żurawina, śliwki suszone – 50 g

* orzechy włoskie – 20 g

* migdały – 20 g

* rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ!

* kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ!

– aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ!

* bułka tarta – 1 łyżka

* białko L – 2 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy.

Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn.

Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone masło.

Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.

Formujemy kulę, przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Nie będzie bardzo rosło!

MASA MAKOWA:

Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier oraz miód i gotujemy 15 minut na małym ogniu.

Orzechy, migdały, owoce siekamy.

Dodajemy do maku razem z pozostałymi bakaliami oraz ekstraktem.

Podgrzewamy ok. 2 minuty. Studzimy.

Dodajemy bułkę tartą oraz ubite z odrobiną soli białka.

CAŁOŚĆ:

Ciasto wykładamy na stolnicę.

Wałkujemy na prostokąt 30×35 cm.

Wykładamy masę zachowując wolny brzeg.

Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy brzegi pod spód.

Przenosimy na papier, zawijamy dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.

Odstawiamy na ok. 20 minut do ponownego podrośnięcia.

Pieczemy łączeniem do dołu ok. 35-40 minut w 180C.

Lukrujemy obficie i posypujemy skórką pomarańczową i rodzynkami.

Zobaczcie inne przepisy, które do tej pory przygotowaliśmy w ramach naszego cyklu!

Może jeszcze jakiś zainspiruje Was na Święta!

Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : sylwia2023 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ )

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress