Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto!
W naszej styczniowej serii przepisów NA SŁODKO ZE SWEET DECOR nie może go zabraknąć.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym – fantastyczne połączenie, które posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
Kropka nad I, która nie tylko pięknie wygląda, ale i nadaje smak to różowa czekolada CALLEBAUT Ruby Chocolate i płatki suszonej róży – cz może być piękniej?
Do przepisu wykorzystywałam gotowe Puree z czarnej porzeczki , którego ja często używam np. na szkoleniach.
Świetnie sprawdzi się też Puree jagodowe.
W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!
Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!
Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!
Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!
Czekolada CALLEBAUT Ruby Chocolate , tak jak i inne dostęp jest w różnych opakowaniach – mniejszych i większych.
Ruby jest pierwszym odkryciem w świecie czekolady po czekoladzie ciemnej, mlecznej i białej – od przeszło 80 lat.
Zaskakuje i olśniewa całkowicie nowym smakiem i kolorem, wytworzonym z ziarna kakaowego ruby – bez dodatku żadnych barwników czy aromatów owocowych.
Smakując ją zatracamy się w intensywnym smaku owoców i świeżych, lekko kwaśnych nutach.
Zamiast klasycznej tortownicy użyłam mojego ulubionego rantu cukierniczego o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.
Jest to wielkość, której najczęściej używam i która przydaje się do większości wypieków!
Zakup idealny!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! )
SKŁADNIKI:
BISZKOPT OLEJOWY:
* mąka pszenna – 120 g
* jajko – 2 szt
* cukier – 150 g
* olej – 5 łyżek
* woda – 3 łyżki
MASA SEROWA:
* twaróg 3 x mielony – 250 g
* śmietana 36% – 125 ml
* jajko M – 2 szt
* cukier – 4 łyżki
* wiórki kokosowe – 30 g
* Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* mąka pszenna – 1,5 łyżki
MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:
* śmietana 36% – 150 ml
* Puree porzeczkowe lub Puree jagodowe – 150 g – dostępne TUTAJ!
* cukier – 60 g
* żelatyna – 2 łyżeczki
KREM ŚMIETANKOWY:
* śmietana 36% – 250 ml
* mascarpone – 250 g
* cukier puder – 1 łyżka
* żelatyna – 1 płaska łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier.
Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.
Wylewamy do tortownicy 22 cm.
Pieczemy około 20 minut w 180C.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki.
Miksujemy wszystko do połączenia lub mieszamy rózgą kuchenną – pamiętając, by nie napowietrzyć masy serowej.
Przelewamy na docięty do rantu spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 45 minut z parą wodną, bez termoobiegu.
Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku. Studzimy.
MUS:
Żelatynę w proszku zalewamy wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Podgrzewamy mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Puree i cukier podgrzewamy.
Żelatynę dodajemy do puree ( nie gorącego! ).
W misie miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę.
Dodajemy do puree z porzeczki.
Delikatne, lecz dokładnie mieszamy.
Warstwę musu porzeczkowego wylewamy na wystudzoną masę serową.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
MUS ŚMIETANOWY:
Śmietana i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.
Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia.
Podgrzewamy ( uważając! ) mieszamy, aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia.
Dodajemy łyżkę ubitej śmietany z mascarpone i dokładnie mieszamy.
Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy.
Dekorujemy ciasto, chłodzimy.
Smacznego!
No Comments