SERNIK CASSIS Z MUSEM PORZECZKOWYM I ŚMIETANOWĄ PIANKĄ

Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto!

W naszej styczniowej serii przepisów NA SŁODKO ZE SWEET DECOR nie może go zabraknąć.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym – fantastyczne połączenie, które posmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.

Kropka nad I, która nie tylko pięknie wygląda, ale i nadaje smak to różowa czekolada CALLEBAUT Ruby Chocolate i płatki suszonej róży – cz może być piękniej?

Do przepisu wykorzystywałam gotowe Puree z czarnej porzeczki , którego ja często używam np. na szkoleniach.

Świetnie sprawdzi się też Puree jagodowe.

Puree owocowe - jagoda 1kg

W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!

Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!

Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!

Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!

Puree owocowe - czarna porzeczka 1kg

Czekolada CALLEBAUT Ruby Chocolate , tak jak i inne dostęp jest w różnych opakowaniach – mniejszych i większych.

Ruby jest pierwszym odkryciem w świecie czekolady po czekoladzie ciemnej, mlecznej i białej – od przeszło 80 lat.

Zaskakuje i olśniewa całkowicie nowym smakiem i kolorem, wytworzonym z ziarna kakaowego ruby – bez dodatku żadnych barwników czy aromatów owocowych.

Smakując ją zatracamy się w intensywnym smaku owoców i świeżych, lekko kwaśnych nutach.

Czekolada Ruby CALLEBAUT 10kgCzekolada Ruby CALLEBAUT 2,5kg

Zamiast klasycznej tortownicy użyłam mojego ulubionego rantu cukierniczego o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 20cm (wys 5cm)

Jest to wielkość, której najczęściej używam i która przydaje się do większości wypieków!

Zakup idealny!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! )

SKŁADNIKI:

BISZKOPT OLEJOWY:

* mąka pszenna – 120 g

* jajko – 2 szt

* cukier – 150 g

* olej – 5 łyżek

* woda – 3 łyżki

MASA SEROWA:

* twaróg 3 x mielony – 250 g

* śmietana 36% – 125 ml

* jajko M – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

* wiórki kokosowe  – 30 g

* Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* mąka pszenna – 1,5 łyżki

MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:

* śmietana 36%  – 150 ml

* Puree porzeczkowe lub Puree jagodowe – 150 g – dostępne TUTAJ!

* cukier – 60 g

* żelatyna – 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY:

* śmietana 36% – 250 ml

* mascarpone – 250 g

* cukier puder – 1 łyżka

* żelatyna – 1 płaska łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę powoli dodając cukier.

Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.

Wylewamy do tortownicy 22 cm.

Pieczemy około 20 minut w 180C.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki.

Miksujemy wszystko do połączenia lub mieszamy rózgą kuchenną – pamiętając, by nie napowietrzyć masy serowej.

Przelewamy na docięty do rantu spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 45 minut z parą wodną, bez termoobiegu.

Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku. Studzimy.

MUS:

Żelatynę w proszku zalewamy wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Podgrzewamy mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.

Puree i cukier podgrzewamy.

Żelatynę dodajemy do puree ( nie gorącego! ).

W misie miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę.

Dodajemy do puree z porzeczki.

Delikatne, lecz dokładnie mieszamy.

Warstwę musu porzeczkowego wylewamy na wystudzoną masę serową.

Odstawiamy do lodówki do stężenia.

MUS ŚMIETANOWY:

Śmietana i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia.

Podgrzewamy ( uważając! ) mieszamy, aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia.

Dodajemy łyżkę ubitej śmietany z mascarpone i dokładnie mieszamy.

Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy.

Dekorujemy ciasto, chłodzimy.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress