Rogaliki drożdżowe z ciasta topionego to przepis, który przygotowałam dziś w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR , a jednocześnie przepis, który jest propozycją na zbliżające się cudowne święto – Dzień Babci i Dziadka.
Są to rogaliki, o których powiedziała mi moja mama ( przyznaję, że wcześniej nie słyszałam o takim cieście ),a które jak się okazało robiła również moja świętej pamięci babcia i są w Jej starym zeszycie z przepisami.
Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane.
Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ! ).
Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego.
Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku z czym nikt nie pozostaje przy jednym rogalu, tylko chętniej sięga po więcej!
Świetne do nadziewania ulubionymi dodatkami, w związku z czym śmiało można sięgnąć po marmoladę, powidła, domowy dżem, krem czekoladowy czy też np. twaróg jak do klasycznych drożdżówek.
U mnie z powidłami śliwkowymi.
Spróbujcie i Wy!
Gorąco polecam!
Gwarantuję, że nie pożałujecie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 375 g
* masło min. 82% – 125 g
* cukier drobny do wypieków – 50 g
* mleko 3,2% – 100 ml
* drożdże świeże – 40 g
* jajko L – 1 szt
* cukier z prawdziwą wanilią – dostępny TUTAJ!
NADZIENIE:
* powidła śliwkowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy 100 g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki.
Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajko, cukier z wanilią i rozpuszczone, ostudzone masło.
Zagniatamy ciasto – chwilkę wyrabiamy, tak by było gładkie i błyszczące.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą.
Zostawiamy w wodzie do momentu, aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką.
Chwilę wyrabiamy podsypując mąką.
Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty.
Na każdy trójkąt dajemy trochę powideł i zwijamy od szerszego końca ku węższemu tworząc rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor – około 15 minut w temp. 180C.
UWAGA!
Ciasto jest niesamowicie lekkie i rogaliki pieką się bardzo szybko!
No Comments