NAJLEPSZE NA ŚWIECIE ODRYWANE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI + HERBATY LEGEND ZE SKLEPU KARAWANSERAJ.PL

Jakiś czas temu dotarła do mnie przesyłka pełna herbat ze sklepu Karawanseraj.pl

Sklep ten to wyjątkowe miejsce, w którym znajdziemy starannie wybrane produkty ze wszystkich stron świata.

M.in. naturalne herbaty z Cejlonu i dalekiej Japonii.

Ale nie tylko!

Dla wielbicieli kawy również coś się znajdzie!

Założyciele sklepu postanowili wybrać to co najlepsze z różnych stron świata i umieścić na sklepowych półkach – tak, by każdy mógł poczuć się jak w dalekiej, egzotycznej podróży.

Różnorodność smaków i zapachów w z całego świata jest oszałamiająca.

Niezależnie czy mieliśmy okazję spróbować tych smaków w podróży czy może przy sąsiedzkim stole – często nie można tych smaków zapomnieć!

Mam tak przy okazji każdej swojej podróży.

Stęskniona właśnie za podróżowaniem pozwoliłam dzięki smakom herbat zabrać się w dalekie kraje.

Mam przyjemność wypróbować 4 smaki Herbat Naturalnych z serii LEGEND PREMIUM.

Są to herbaty całkowicie naturalne, bez żadnych sztucznych dodatków pochodzące z Bogawantalawy.

Bogawantalawa to jedna z najbardziej spektakularnych i zapierających dech w piersiach dolin herbacianych na świecie, położona w samym sercu Sri Lanki dawniej nazywanej Cejlonem.

Niekończące się rzędy krzewów herbacianych wznoszą się na wzgórzach, a każdy obszar wyrzeźbiony jak anielski ogród daje poczucie fantazji i niezrównanego piękna.

Historia Bogawantalawy sięga 1869 roku.

To właśnie w tym czasie pionierzy szkoccy natknęli się w górach na dolinę otoczoną bujnymi lasami, zupełnie niepodobną do niczego innego, czego doświadczyli wcześniej.

Wkrótce odkryto, że niezwykle żyzna gleba na wysokości od 4500 do 6000 m, z unikalnymi warunkami mikroklimatycznymi, zapewniła doskonałe warunki do produkcji najbardziej wykwintnych herbat o odmiennym charakterze, smaku i treści, które wkrótce stały się niezwykle cenione na świecie.

Od tego czasu Bogawantalawa została nazwana Golden Valley od Ceylon Tea.

LEGEND PREMIUM TEA to jedyna w Polsce marka cejlońskiej herbaty posiadająca identyfikowalne pochodzenie.

Herbata jest ręcznie zbierana i pakowana na Sri Lance.

Właśnie o niej dziś chciałabym Was opowiedzieć.

 

Ja z oferty sklepu https://karawanseraj.pl/ mam okazję wypróbować 4, ale w ofercie jest ich zdecydowanie więcej.

W domu mam: 

HERBATĘ CZARNĄ LEGEND EARL GREY

HERBATĘ CZARNĄ LEGEND MARVELOUS CHAI

HERBATĘ CZARNĄ LEGEND SUMMER TWIST

HERBATĘ ZIELONĄ LEGEND CEYLON GP1 GREEN TEA

HERBATA CZARNA LEGEND EARL GREY to herbata liściasta klasy FBOP ( Flowery Broken Orange Pekoe ) z łamanymi długimi i grubymi liśćmi oraz najmłodszymi pędami.

Odznacza się silnym, mocnym i ciemnym naparem.

Do przygotowania wystarczy niewielka ilość suszu i nie powinien on naciągać zbyt długo.

Opakowanie zawiera dodatkowo kwiat bławatka i naturalny olejek z bergamotki.

HERBATA CZARNĄ LEGEND MARVELOUS CHAI    to czarna, liściasta herbata z cynamonem, imbirem, kardamonem, gałką muszkatołową, goździkami raz naturalnym aromatem Chai z plantacji Bogawantalawa.

Jest aromatyczna, z lekko ostrą nutą.

Wspaniale rozgrzewa i pachnie korzennymi smakami.

HERBATA CZARNĄ LEGEND SUMMER TWIST to czarna herbata liściasta z kawałkami mango i papai oraz naturalnym aromatem brzoskwini truskawki i pomarańczy z plantacji Bogawantalawa. 

Jest mocno owocowa. Przywołuje zapach upalnego lata.

Wspaniała na zimno z kawałkami lodu.

HERBATĘ ZIELONĄ LEGEND CEYLON GP1 GREEN TEA mniej to herbata zielona, liściasta, bez dodatków.

Jest to herbata typu Gunpowder – w trakcie produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co wyglądają jak proch strzelniczy.

Ten proces produkcji sprawia, że objętość tej herbaty jest mniejsza od innych.

Po zalaniu listki puchną i rozprostowują się .

Najwyższej klasy herbaty po oznaczeniu skrótem ich typu określa się dodatkowo cyfrą 1.

A w jakim towarzystwie pić rozgrzewającą herbatę?

NAJLEPSZYM! 

 Upiekłam fantastyczne, puszyste odrywane bułeczki drożdżowe. 

Przyznaję, że zniknęły jeszcze gorące! 

Spróbujcie i Wy! 

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, kulkujemy w dłoniach.

Układamy jedna obok drugiej na blasze wyłożonej papierem.

Odstawiamy na ok. 20 minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy klasyczną kruszonką.

Pieczemy w 180C na złoto ( ok. 15-18 minut )

W sklepie z serii LEGEND dostępne są jeszcze :

HERBATA CZARNA LEGEND FBOP – czarna, bez dodatków

HERBATA CZARNA LEGEND RICH MANGO – czarna, z kawałkami mango oraz naturalnym aromatem z mango.

HERBATA ZIELONA LEGEND CITRUS MINT – zielona, z dodatkiem skórki z cytryny i pomarańczy, kwiatów nagietka oraz naturalnych olejków limonki i mięty.

HERBATA ZIELONA LEGEND HAPPY HOUR – zielona typu sencha, z płatkami róży, kawałkami cytryny, szafranem, wanilią oraz naturalnym aromatem truskawki, pomarańczy i wanilii.

HERBATA ZIELONA LEGEND ORANGE – zielona, najwyższej klasy, z naturalnym olejkiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy.

HERBATA ZIELONA LEGEND SWEET SOURSOP – zielona, z dodatkiem owocu flaszowca.

 

 PARZENIE HERBAT

Pamiętajcie, że woda jest jednym z najważniejszych elementów tego procesu.

Powinna być świeża, przegotowana tylko raz, gdyż wtedy zawiera tlen, który pozwala się herbacie w pełni zaparzyć.

Im ta woda jest miększa – tym lepiej. Zawiera wówczas mniej magnezu i wapnia mających wpływ na smak i armat.

Jeśli jednak mamy wodę twardą musimy użyć odrobinę więcej suszu i zaparzać troszkę dłużej.

Ważne jest także by wody nie przegotować, a jedynie doprowadzić do tzn. ” białego wrzenia” – momentu przed zagotowaniem, kiedy pęcherzyki unoszą się ku górze powodując zmętnienie i czy też zbielenie wody.

Czarne herbaty zalewamy wrzątkiem, zieloną – wodą w temperaturze 85C.

Polecam i zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą sklepu. 

https://karawanseraj.pl/

Wybierzcie coś dla siebie albo bliskich – z całą pewnością będzie to trafiony prezent!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress