ŻELATYNOWE KULE DO DEKORACJI TORTU? – ZOBACZ JAK ZROBIĆ KROK PO KROKU!

Wczoraj pokazywałam jak zrobić podstawowy tort złożony z biszkoptu i maślanego kremu, a dziś pokażę Wam jak zrobić żelatynowe kule, które pięknie taki tort ozdobią.

Sprawdzą się znakomicie zarówno przy tortach z masą cukrową, jak i tortach w stylu naked cake czy semi naked cake.

Zobaczcie KROK PO KROKU jak je zrobić!

SKŁADNIKI:

* balony ( jeśli macie możliwość dostać wodne to polecam )

* żelatyna spożywcza

* barwnik żelowy lub sypki

UWAGA!

Z dodatkiem sypkiego barwnika wysycha szybciej.

Ja użyłam różowego w żelu i niebieskiego proszkowego.

Barwnik w żelu ColorGel - purpurowy - fuksjaBarwnik w proszku niebieski 8g

Oba rodzaje barwników bardzo lubię i bardzo polecam!

Na szkoleniach w Akademii najczęściej jednak używam proszkowych – bez problemu dokładnie barwią, a ja nauczyłam się dozować odpowiednią ilość.

W sklepie dostępnych jest kilkanaście kolorów.

Wybierajcie!

I pamiętajcie, że z kodem SYLWIA2020 macie rabat na zakupy!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Balony pompujemy.

Wbijamy wykałaczkę w zakończenie.

Żelatynę zalewamy zimną wodą – na każdą łyżke żelatyny przypada 2 łyżki wody.

Dodajemy barwnik, dkładnie mieszamy.

Podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji, ale nie zagotowania.

Dokładnie obtaczamy balonik zostawiajć ok 5 mm od góry małej szczeliny.

Odkładamy do suszenia.

Po wysuszeniu ponownie moczymy – czynność powtarzamy conajmniej 3-krotnie.

Po 3-krootnym namoczeniu odstawamy do wysuszenia na całą noc.

Po tym czasie twarnieją i nadają się do dekoracji.

Wcześniej jednak przebijamy balonik i wyciągamy go ze środka -odkleja się bez problemu.

I gotowe!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress