Wczoraj pokazywałam jak zrobić podstawowy tort złożony z biszkoptu i maślanego kremu, a dziś pokażę Wam jak zrobić żelatynowe kule, które pięknie taki tort ozdobią.
Sprawdzą się znakomicie zarówno przy tortach z masą cukrową, jak i tortach w stylu naked cake czy semi naked cake.
Zobaczcie KROK PO KROKU jak je zrobić!
SKŁADNIKI:
* balony ( jeśli macie możliwość dostać wodne to polecam )
* żelatyna spożywcza
* barwnik żelowy lub sypki
UWAGA!
Z dodatkiem sypkiego barwnika wysycha szybciej.
Ja użyłam różowego w żelu i niebieskiego proszkowego.
Oba rodzaje barwników bardzo lubię i bardzo polecam!
Na szkoleniach w Akademii najczęściej jednak używam proszkowych – bez problemu dokładnie barwią, a ja nauczyłam się dozować odpowiednią ilość.
W sklepie dostępnych jest kilkanaście kolorów.
Wybierajcie!
I pamiętajcie, że z kodem SYLWIA2020 macie rabat na zakupy!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Balony pompujemy.
Wbijamy wykałaczkę w zakończenie.
Żelatynę zalewamy zimną wodą – na każdą łyżke żelatyny przypada 2 łyżki wody.
Dodajemy barwnik, dkładnie mieszamy.
Podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji, ale nie zagotowania.
Dokładnie obtaczamy balonik zostawiajć ok 5 mm od góry małej szczeliny.
Odkładamy do suszenia.
Po wysuszeniu ponownie moczymy – czynność powtarzamy conajmniej 3-krotnie.
Po 3-krootnym namoczeniu odstawamy do wysuszenia na całą noc.
Po tym czasie twarnieją i nadają się do dekoracji.
Wcześniej jednak przebijamy balonik i wyciągamy go ze środka -odkleja się bez problemu.
I gotowe!
No Comments