Marzec to miesiąc nadchodzącej Wiosny, a więc i w naszej słodkiej serii na blogu nie może zabraknąć przepisów pełnych wiosennych inspiracji.
Dziś mam dla Was pyszny sernik z mascarpone bez pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut.
Kruchy spód, w tym przypadku z ciasteczek owsianych z miodem i masłem, przykryty waniliową, serową pianką i galaretką porzeczkową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.
Kod: sylwia2023 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/
Do przepisu wykorzystałam nasz rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.
Do zrobienia galaretki użyłam gotowego Puree z czarnej porzeczki – TEGO! , którego często używam np. na szkoleniach.
Świetnie sprawdzi się też Puree jagodowe.
W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!
Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!
Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!
Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!
Kwiaty wycięłam za pomocą wykrawaczki metalowe w formie kwiatka – TEJ!
W wypieku nie zabrakło też mojej ukochanej Pasty cukierniczej waniliowej – TEJ!, – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* kruche, owsiane ciastka – 200 g
* masło min.82% – 2 łyżki
* miód prawdziwy wielokwiatowy – 1 łyżka
GALARETKA:
* puree owocowe czarna porzeczka – 150 ml – dostępne TUTAJ!
* ciepła woda – 150 ml
* żelatyna spożywcza – 2 pełne łyżeczki – dostępna TUTAJ!
PIANKA:
* śmietana 36% – 350 ml
* mascarpone – 100 g
* cukier puder – 2-3 łyżki
* pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
* żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki – dostępna TUTAJ!
WIERZCH:
* mleko kokosowe ( rzadkie z gęstym ) – 1 szkl = 250 ml
* żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki – dostępna TUTAJ!
* zimna woda – 4 łyżki
DODATKOWO:
* galaretka krystaliczna – 1 op – dostępna TUTAJ!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciastka miksujemy z miodem i roztopionym masłem.
Wylepiamy formę, chłodzimy.
GALARETKA CZARNA PORZECZKA:
Do puree porzeczkowego dodajemy ciepłą wodę, dokładnie mieszamy.
Dodajemy cukier puder ( do smaku ).
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, mieszamy, po 5 minutach podgrzewamy i łączymy z puree porzeczkowym.
Wylewamy na delikatnie natłuszczoną blachę, odstawiamy do całkowitego tężenia.
MASA ŚMIETANOWA:
Mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem ( pamiętajcie, że nabiał musi być zimny! ).
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzewamy na kąpieli, a następnie łączymy z masą śmietanową ( hartując wcześniej jak zupę ).
Wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód.
Całość wkładamy do lodówki.
CAŁOŚĆ:
Po schłodzeniu galaretki wycinamy z niej ozdobne kwiatki, układamy na cieście.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut.
Następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy.
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka, dodajemy cukier puder, mieszamy.
Na ciasto bardzo delikatnie wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między kwiatuszkami.
Ja zrobiłam to dużą strzykawką – polecam!
Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na kwiatuszki.
Ciasto wkładamy do lodówki , aby dobrze stężało.
Po stężeniu zalewamy przygotowaną wcześniej ( również tężejącą ) galaretką przezroczystą.
Smacznego!
Ps. na stronie SWEETDECOR.PL znajdziecie mnóstwo wielkanocnych dekoracji, dzięki którym Wasze słodkości będą jeszcze piękniej wyglądać!
A z kodem: SYLWIA2020 zyskacie na nie specjalny rabat!
No Comments