ŚWIĄTECZNY MAZUREK NA KRUCHYM, KAKAOWYM SPODZIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I OWOCAMI

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami!

I choć w tym roku znów będą pewnie inne niż dotychczas, to na stole na bank nie zabraknie świątecznych wypieków, a w domu rodzinnej świątecznej atmosfery.

Wielkanocnego śniadania, uśmiechu od ucha do ucha, pachnącego żurku z jajkiem i wielkanocnych kolorowych mazurków czy świątecznych serników.

I to właśnie na pysznego mazurka chciałabym Was dziś zaprosić!

Przygotowałam go zainspirowana kolejną już współpracą z marką Dr.Oetker i produktami, które marka ma w ofercie.

Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera użyte do przepisu pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji.

Stosujemy je do mocno czarnych wypieków.

Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak.

Kolor jest unikalny, intensywnie czarny, nie zawiera żadnych barwników.

Posiada obniżoną zawartość tłuszczu (10-12%) oraz certyfikat UTZ świadczący o tym, że produkt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao.

Natomiast Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii to dodatek, który powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon.

Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach.

Aromatyzuje wypieki i desery, nadając im intensywny, esencjonalny, waniliowy smak,

Zamknięta jest w małej poręcznej tubce.

Więcej informacji na jej temat znajdziecie TUTAJ.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* mąka pszenna – 300 g

* masło min.82% – 250 g

* drobny cukier do wypieków – 140 g

* Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 40 g

* Ciemne Kakao Dr. Oetker – 40 g

* jajko L – 2  szt

MASA:

* biała czekolada ( najlepiej pastylki ) – 300 g

* śmietana 30% – 150 ml

* Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii – 0,5 tubki

DODATKOWO:

* wiśnie – ok. 200 g

* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

* cukier – ok. 4 łyżki

+ owoce: truskawki, porzeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem. 

Dodajemy jajka oraz Czarne Kakao Intense i Ciemne Kakao.

Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy.

Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ).

Z reszty wypiekamy ciasteczka.

Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

MASA:

Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia.

Czekoladę wrzucamy do śmietanki, dodajemy Waniliową pastę, rozpuszczamy, wylewamy na wystudzony spód ( ja jeszcze boki dodatkowo posypałam posiekaną w malakserze czekoladą ).

Trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia masy.

Wiśnie podgrzej z cukrem, w soku rozpuść mąkę, dodaj do owoców. Zagotuj, ostudź.

Ostudzonymi wiśniami udekoruj mazurka. 

Dodajemy świeże, słodkie owoce – u mnie truskawki i porzeczki.

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DR.OETKER

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress