CZEKOLADOWY TORT DOBOSZA IDEALNY DO WINA HENYE FURMINT SEMI SWEET ZE SKLEPU WYBIERAMWINO.PL + kod rabatowy!

Zanim jeszcze nie było u mojego boku Łukasza wina były dla mnie ” czarną magią”.

W sklepach wybierałam tylko i wyłącznie wina słodkie, kompletnie nie wiedząc czym kierować się przy wyborze i na co zwracać uwagę.

W przeciwieństwie do mojej przyjaciółki Oliwki, która wina ma w małym paluszku, a dzięki pobytom we Włoszech tamtejsze wina ( i nie tylko tamtejsze! ) zna jak własną kieszeń.

Ja dopiero się uczę …. i przyznaję, że jest to całkiem przyjemna nauka!

Łukasz bardzo lubi spędzać weekendy czy wieczory przy Netflixie, winie, świecach ( w sumie kto by pomyślał, że z Niego taki romantyk! ), dlatego też i ja z wielką przyjemnością próbuję nowych smaków win, starając się dobierając do nich odpowiednie smakołyki ( nie tylko na słodko! ).

Tym razem z pomocą w wyborze win przyszedł nam sklep WYBIERAMWINO.PL, z którym rozpoczęłam dłuższą współpracę – wiem, że uwielbiacie takie serie na blogu, dlatego też obiecuję, że i tym razem będziecie zachwyceni.

Sklep WYBIERAMWINO.PL to sklep posiadający w ofercie kalejdoskop smaków, aromatów i emocji, które niesie za sobą wino.

Sklep to jednak troszkę za mało powiedziane!

To wyjątkowe miejsce, w którym koneserzy win poczują się jak w raju, a ci, którzy dopiero zaczynają podróż po świecie win – zdecydowanie nie będą czuli się zagubieni.

Na stronie znajdziemy szeroki wybór win i dodatków takich jak opakowania prezentowe.

Nie trzeba jednak absolutnie być znawcą, by wybór okazał się strzałem w 10!

Dzięki specjalnej zakładce DOBIERZ WINO DO wirtualny sommalier dobierze nam odpowiednie wino albo do wymarzonej potrawy albo do okazji, z jakiej chcemy się tym winem delektować.

To fantastyczny pomysł i ułatwienie dla osób, takich jak ja!

I przyznaję, że z pomocy i ja skorzystałam!

Dobrane wina dla mnie okazały się niesamowicie trafione!

 

A od sklepu mam dla Was specjalny kod rabatowy. 

KOD: WINO15

RABAT: 15%

Dziś, w kulinarną podróż zabieram Was na Węgry.

Mam wino HENYE FURMINT SEMI SWEET rekomendowane przez samego Roberta Makłowicza – co już samo w sobie jest ogromną rekomendacją.

Ps. Pana Roberta Makłowicza miałam okazję poznać osobiście – a nawet wystąpić na jednej scenie.

HENYE FURMINT SEMI SWEET to białe wino półsłodkie z regionu Tokaji.

 

Jest winem wysokiej jakości.

Jest ze szczepu Furmint, który daje wiele satysfakcji smakowej i kusi przyjemnym aromatem.

Posiada wspaniale zharmonizowany bukiet, w którym silne nuty owoców tropikalnych mieszają się z miodowymi akcentami, a to wszystko otulone jest lekkim kwiatowym aromatem.

Subtelna kwasowość miesza się z cytrusami i wybrzmiewa przyjemną słodyczą.

Wino jest fantastyczne!

Bardzo się cieszę, że to właśnie ono zostało wybrane jako pierwsze do rozpoczęcia mojej serii.

Na chwile obecną można je kupić w specjalnej cenie

 TUTAJ!

Wspaniale komponuje się z deserami i oczywiście tego nie mogłoby tu dziś zabraknąć.

Mam dla Was przepis na ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA.

Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas wielu cukiernikom krem maślany.

U mnie na lekkich, puszystych biszkoptach, z obłędnym czekoladowym kremem.

Prawdziwa rozkosz dla fanów czekolady, a zarazem fantastyczny, klasyczny tort na specjalną okazję.

Spróbujcie!

Ps. krem z wielką przyjemnością będę wykorzystywać również do innych wypieków.

Polecam!

Ps. w oryginale dekoracja jest z dodatkiem karmelu, ja postanowiłam przełamać smak słodkiego kremu i dodałam kwaśne porzeczki, które świetnie komponują się z całością!

Pycha!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* jajko L – 5 szt

* cukier do wypieków – 140 g

* mąka pszenna –  90 g

* mąka ziemniaczana – 35 g

KREM CZEKOLADOWY:

* miękkie masło – 300 g

* cukier puder  150 g

* kakao – 5 łyżek

* deserowa czekolada – 160 g

* rum -2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej!

Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.

Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).

Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).

Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).

Przekładamy do 2 tortownic takiej samej wielkości.

Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut bez termoobiegu.

Po upieczeniu rzucamy. Studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

Czekoladę roztapiamy na kąpieli, odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę.

Dodajemy przesiane kakao cały czas ucierając.

Wlewamy rum, zaraz po nim roztopioną, przestudzoną czekoladę ( hartując wcześniej ).

Wszystko dokładnie miksujemy.

CAŁOŚĆ:

W tortownicy układamy biszkoptowy blat ( bardzo delikatnie nasączamy rumem lub herbatą z rumem ), smarujemy porcją kremu.

Przykrywamy kolejnym ciastem oraz kremem – tak robimy do wykończenia składników.

Część kremu zostawiamy do smarowania boków i dekoracji wierzchu.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Ps. Na stronie WYBIERAMWINO.PL znajdziecie również zakładkę BLOG, która przeniesie Was w świat wina!

Mnóstwo rzetelnych infomacji i nóstwo ciekawostek!

To właśnie tam możemy poczytać min. o winach półslodkich, takich jak pokazane przeze mnie dziś HENYE FURMINT SEMI SWEET.

Zobaczcie!

KLIK!

 

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem WYBIERAMWINO.PL

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress