Zanim jeszcze nie było u mojego boku Łukasza wina były dla mnie ” czarną magią”.
W sklepach wybierałam tylko i wyłącznie wina słodkie, kompletnie nie wiedząc czym kierować się przy wyborze i na co zwracać uwagę.
W przeciwieństwie do mojej przyjaciółki Oliwki, która wina ma w małym paluszku, a dzięki pobytom we Włoszech tamtejsze wina ( i nie tylko tamtejsze! ) zna jak własną kieszeń.
Ja dopiero się uczę …. i przyznaję, że jest to całkiem przyjemna nauka!
Łukasz bardzo lubi spędzać weekendy czy wieczory przy Netflixie, winie, świecach ( w sumie kto by pomyślał, że z Niego taki romantyk! ), dlatego też i ja z wielką przyjemnością próbuję nowych smaków win, starając się dobierając do nich odpowiednie smakołyki ( nie tylko na słodko! ).
Tym razem z pomocą w wyborze win przyszedł nam sklep WYBIERAMWINO.PL, z którym rozpoczęłam dłuższą współpracę – wiem, że uwielbiacie takie serie na blogu, dlatego też obiecuję, że i tym razem będziecie zachwyceni.
Sklep WYBIERAMWINO.PL to sklep posiadający w ofercie kalejdoskop smaków, aromatów i emocji, które niesie za sobą wino.
Sklep to jednak troszkę za mało powiedziane!
To wyjątkowe miejsce, w którym koneserzy win poczują się jak w raju, a ci, którzy dopiero zaczynają podróż po świecie win – zdecydowanie nie będą czuli się zagubieni.
Na stronie znajdziemy szeroki wybór win i dodatków takich jak opakowania prezentowe.
Nie trzeba jednak absolutnie być znawcą, by wybór okazał się strzałem w 10!
Dzięki specjalnej zakładce DOBIERZ WINO DO wirtualny sommalier dobierze nam odpowiednie wino albo do wymarzonej potrawy albo do okazji, z jakiej chcemy się tym winem delektować.
To fantastyczny pomysł i ułatwienie dla osób, takich jak ja!
I przyznaję, że z pomocy i ja skorzystałam!
Dobrane wina dla mnie okazały się niesamowicie trafione!
A od sklepu mam dla Was specjalny kod rabatowy.
KOD: WINO15
RABAT: 15%
Dziś, w kulinarną podróż zabieram Was na Węgry.
Mam wino HENYE FURMINT SEMI SWEET rekomendowane przez samego Roberta Makłowicza – co już samo w sobie jest ogromną rekomendacją.
Ps. Pana Roberta Makłowicza miałam okazję poznać osobiście – a nawet wystąpić na jednej scenie.
HENYE FURMINT SEMI SWEET to białe wino półsłodkie z regionu Tokaji.
Jest winem wysokiej jakości.
Jest ze szczepu Furmint, który daje wiele satysfakcji smakowej i kusi przyjemnym aromatem.
Posiada wspaniale zharmonizowany bukiet, w którym silne nuty owoców tropikalnych mieszają się z miodowymi akcentami, a to wszystko otulone jest lekkim kwiatowym aromatem.
Subtelna kwasowość miesza się z cytrusami i wybrzmiewa przyjemną słodyczą.
Wino jest fantastyczne!
Bardzo się cieszę, że to właśnie ono zostało wybrane jako pierwsze do rozpoczęcia mojej serii.
Na chwile obecną można je kupić w specjalnej cenie
Wspaniale komponuje się z deserami i oczywiście tego nie mogłoby tu dziś zabraknąć.
Mam dla Was przepis na ciasto inspirowane węgierskim TORTEM DOBOSZA.
Nazwa tort Dobosza wywodzi się od nazwiska jego twórcy – Jozsefa Dobosa, który po raz pierwszy zaprezentował go pod koniec XIX stulecia, w Budapeszcie, przedstawiając nieznany dotychczas wielu cukiernikom krem maślany.
U mnie na lekkich, puszystych biszkoptach, z obłędnym czekoladowym kremem.
Prawdziwa rozkosz dla fanów czekolady, a zarazem fantastyczny, klasyczny tort na specjalną okazję.
Spróbujcie!
Ps. krem z wielką przyjemnością będę wykorzystywać również do innych wypieków.
Polecam!
Ps. w oryginale dekoracja jest z dodatkiem karmelu, ja postanowiłam przełamać smak słodkiego kremu i dodałam kwaśne porzeczki, które świetnie komponują się z całością!
Pycha!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* jajko L – 5 szt
* cukier do wypieków – 140 g
* mąka pszenna – 90 g
* mąka ziemniaczana – 35 g
KREM CZEKOLADOWY:
* miękkie masło – 300 g
* cukier puder 150 g
* kakao – 5 łyżek
* deserowa czekolada – 160 g
* rum -2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej!
Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.
Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).
Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).
Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).
Przekładamy do 2 tortownic takiej samej wielkości.
Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu rzucamy. Studzimy.
KREM CZEKOLADOWY:
Czekoladę roztapiamy na kąpieli, odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę.
Dodajemy przesiane kakao cały czas ucierając.
Wlewamy rum, zaraz po nim roztopioną, przestudzoną czekoladę ( hartując wcześniej ).
Wszystko dokładnie miksujemy.
CAŁOŚĆ:
W tortownicy układamy biszkoptowy blat ( bardzo delikatnie nasączamy rumem lub herbatą z rumem ), smarujemy porcją kremu.
Przykrywamy kolejnym ciastem oraz kremem – tak robimy do wykończenia składników.
Część kremu zostawiamy do smarowania boków i dekoracji wierzchu.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!

Ps. Na stronie WYBIERAMWINO.PL znajdziecie również zakładkę BLOG, która przeniesie Was w świat wina!
Mnóstwo rzetelnych infomacji i nóstwo ciekawostek!
To właśnie tam możemy poczytać min. o winach półslodkich, takich jak pokazane przeze mnie dziś HENYE FURMINT SEMI SWEET.
Zobaczcie!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem WYBIERAMWINO.PL
No Comments