Kulinarna podróż dookoła świata ze sklepem garneczki.pl trwa w najlepsze!
Dziś zabieram Was dalej niż zwykle – a mianowicie do Ameryki Południowej.
W menu fantastyczne Chili Con Carne, do którego zrobienia namówił mnie Łukasz.
Na temat powstania Chili Con Carne istnieje wiele legend.
Opowieść o kobiecie w błękicie opisuje losy hiszpańskiej zakonnicy Marii z Ágredy, która wielokrotnie miała wizje, podczas których jej duch opuszczał ciało i wędrował przez Atlantyk, aby krzewić chrześcijaństwo wśród Indian.
Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch zapisał pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, spotykana często jako fastfood w amerykańskich i meksykańskich barach.
Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne).
Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu.
Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone.
Przyprawia się je dość intensywnie.
Dzięki zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem.
Do przygotowania mojej wersji Chili Con Carne dla 2 osób użyłam nowego, małego rondla.
To garnek Zwieger Obsidian
Marka Zwieger, choć na polskim rynku dostępna zaledwie od kilku lat, zdążyła zyskać popularność i zdobyć zaufanie klientów.
W ofercie dostępne są dziesiątki produktów do kuchni i jadalni, nie tylko niezwykle funkcjonalnych, ale i wyróżniających się nowoczesnym wzornictwem.
Marka bez wątpienia wychodzi naprzeciw oczekiwaniom tych najbardziej wymagających użytkowników.
Znajdziemy tu eleganckie zestawy garnków, ale i pojedyncze garnki Zwieger, patelnie o różnym przeznaczeniu, pojemne brytfanny, profesjonalne noże i ostrzałki, sztućce oraz akcesoria kuchenne Zwieger do gotowania i smażenia.
Naczynia te dostępne są w różnych seriach, takich jak Zwieger Practi Plus, Obsidian, White Stone, Inversion czy Klassiker.
CECHY RONDLA:
⇒ Rondel ma ok. 13 cm średnicy – dzięki czemu nadaje się do codziennego użytku.
Możemy w nim gotować mniejsze porcje produktów, podgrzewać mleko, roztapiać czekoladową polewę, przyrządzać sos czy dusić dania.
⇒ Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy tradycyjny garnek okazuje się zbyt duży.
⇒ Nieprzywierająca powłoka umożliwia nawet smażenie składników.
⇒ Został wykonany z odlewanego aluminium – trwałego materiału, odpornego na odkształcenia, a także na zmiany temperatur.
⇒ Solidny materiał nie odkształca się, błyskawicznie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
Dzięki takim właściwościom niezwykle szybko przygotujemy posiłki, zużywając przy tym minimum energii.
⇒ Rondelek z serii Obsidian pokryty został szwajcarską trójwarstwową powłoką Greblon C3+ – nieprzywierającą i dodatkowo utwardzaną ceramicznie.
⇒ Zewnętrzna, ciemna powłoka to silikonowy lakier żaroodporny.
⇒ Rondel dostosowany jest do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na indukcji.
⇒ Wyposażony w żaroodporną pokrywę i długi, stabilny uchwyt zapewnia komfort i bezpieczeństwo przygotowywania posiłków.
⇒ W rękojeści znajduje się otwór, który umożliwia zawieszenie rondelka na haczyku.
⇒ W garnku możemy smażyć, a nawet zapiekać dania w piekarniku do temperatury 220C (bez pokrywki).
Artykuł można skompletować z innymi z tej serii.
Można zakupić go TUTAJ!
SKŁADNIKI:
* mięso mielone ( u mnie wieprzowo-drobiowe ) – 250 g
* cebula biała – 1 szt
* czosnek – 1 szt
* pomidory w puszcze – 300 g
* bulion warzywny – ok. 250-300 ml
* czerwona fasola – 100 g
* kukurydza – 100 g
* papryka czerwona – 0,5 szt
* papryczka chili – 0,5 szt
* olej – 3 łyżki
* koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka
* sól, pieprz , oregano, cukier, ziarna kolendry – do smaku
* natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę siekamy, przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż straci różowy kolor.
Dodajemy bardzo drobno posiekane chili, koncentrat oraz pomidory w puszce wraz z zalewą.
Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem.
Doprawiamy do smaku.
Gotujemy pod przykryciem na niskiej mocy palnika.
Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojoną paprykę oraz odsączoną kukurydzę z fasolą.
Gotujemy dalej ok. 10 minut ( pod koniec powinno pozostać jeszcze trochę bulionu ).
Jeśli jest za mało bulionu dolewamy jeszcze odrobinę.
Podajemy na gorąco ze świeżą pietruszką.
Cała oferta marki ZWIEGER (https://www.garneczki.pl/marka/zwieger) w sklepie.
W ofercie znajdują się m.in. garnki, patelnie, deski do krojenia, noże, komplety sztućców i wiele innych rzeczy.
Polecam!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/) :
No Comments