Święta wielkanocne już za nami, a więc pora rozpocząć serię iście wiosennych przepisów.
A od czego zacząć? Od niczego innego, jak pysznego sernika!
Bo wiem, że to tak jak ja kochacie miłością bezgraniczną!
Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczny sernik z ricotty wg. przepisu Donny Hay, z australijskiego MasterChefa.
Sernik jest niesamowicie delikatne i kremowy.
Dzięki dodatkowi cytryny wspaniale orzeźwia i przełamuje słodycz wanilii.
Jest na kruchym, migdałowym spodzie.
Spróbujcie i Wy!
Ps. do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie
rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.
Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane!
TUTAJ!
KOD: SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie!
CIASTO MIGDAŁOWE:
– mąka pszenna – 100 g
– mielone migdały / mąka migdałowa – 4 łyżki
– cukier puder – 3 łyżki
– zimne masło – 90 g
MASA SEROWA:
– ricotta – 500 g
– twaróg 3x mielony – 330 g
– jajko – 4 szt
– sok z cytryny – 100 ml
– skórka z cytryny
– pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
– mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki
– zimna woda – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Masło, mąkę, cukier puder, migdały wmieszamy palcami tworząc kruszonkę.
Wsypujemy do rantu zabezpieczonego papierem do pieczenia.
Ugniatamy, pieczemy ok.15 minut w 150C. Studzimy.
MASA SEROWA:
Ucieramy ricottę z twarogiem, cukrem pudrem, jajkami, sokiem z cytryny, skórką i pastą waniliową.
Mąkę ziemniaczana rozrabiamy z wodą, dodajemy do masy.
Wszystko razem dokładnie, ale krótko mieszamy.
Wlewamy do rantu wysmarowanego z boku masłem, na migdałowy spód.
Pieczemy ok. 60-70 minut w 150C góra/dół.
Po upieczeniu zostawiamy w zamkniętym piecu na co najmniej 40-60 minut .
Wkładamy do lodówki na noc.
No Comments