Już się śmieję, bo zawsze, ale to zawsze pytana na szkoleniach cukierniczych o to, jakie ciasta są moimi ulubionym – jednogłośnie odpowiadam SERNIKI.
Tak, Wy też dobrze wiecie, że serniki darzę miłością dosłownie bezgraniczną i to sernik króluje zawsze u mnie na blogu.
Ta miłość do serników zaczęła się mega dawno, ale to skojarzenie, że ja, Ostra na Słodko = SERNIK zaczęło się wraz z przygodą w programie MasterChef 5 lat temu.
I tak już zostało!
Co mnie oczywiście ogromnie cieszy, bo głowa od sernikowych pomysłów dosłownie pęka!
Dziś , zainspirowana współpracą z marką ODRA przygotowałam dla Was kolejny, pyszny sernik, jakiego jeszcze nie było na blogu!
Przepis otrzymałam od koleżanki ze szkoły tańca ❤️
ODRA to od ponad 70 lat jedna z najlepszych firm cukierniczy w Polsce.
Jest cenionym producentem chałwy – czyli słodkości, które chyba każdy z nas miał okazję spróbować.
Jako zdecydowany lider w swoim segmencie z udziałem rynkowym sięgającym 60%, Odra dba o wielbicieli chałwy doskonaląc jej kolejne smaki, zmieniając opakowania, dostosowując wielkość do preferencji klientów.
Marka Odra słynie także z produkcji m.in. Trufli, Galaretek Opolanek czy cukierków Leśnych, a na szeroki wybór smaków składają się także karmelki twarde i nadziewane, cukierki czekoladowe, sezamki, gumki rozpuszczalne oraz pomadki i drażetki.
Dbałość o bezpieczeństwo i wysoką jakość produkcji, potwierdzanych zewnętrznymi audytami i certyfikatami, jest częścią strategii firmy, fundamentem jej rozwoju i umacniania pozycji rynkowej.
W ofercie marki ODRA są jednak nie tylko chałwy i to właśnie będę chciała Wam pokazać w ramach naszego słodkiego cyklu z tą marką.
Zaczynamy jednak niczym innym, a klasykiem – CHAŁWĄ.
Chałwę kocham miłością bezgraniczną i zawsze ale to zawsze będąc w podróży przywożę ją sobie zza granicy.
Pamiętajcie, że chałwa może mieć różne smaki albo dodatki.
I wcale nie trzeba jeść jej solo zasładzając się na maksa!
Ja wykorzystałam ją do przygotowania pysznego sernika – chałwę nie tylko schowałam w serowej masie, ale też zrobiłam polewę.
To połączenie idealne!
Idealne na maksa – sernik zniknął błyskawicznie!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
( 24 cm )
SPÓD:
* kruche ciastka – 200-250 g
* masło min. 82% – 80- 100 g
MASA SEROWA:
* twaróg 3xmielony – 800 g
* jajko L – 4 szt
* chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 150 g
* chałwa sezamowa mleczna ODRA – 150 g
* cukier – ok. 5-6 łyżek
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* śmietana 36% – 125 ml
KREM CHAŁWOWY:
* śmietana 36% – 125 ml
* chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g
* chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g
* chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy.
Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy.
Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła.
MASA SEROWA:
Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem.
Resztę chałwy kroimy na kawałki.
Do masy serowej dodajmy jajka, miksujemy.
Wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz wanilię – mieszamy.
Pamiętajcie, że w przypadku sernika absolutnie nie miksujemy zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej.
Na koniec dodajemy pokrojona chałwę, delikatnie mieszamy.
Przylewamy do tortownicy z ciastem na spodzie.
Pieczemy ok. 10 minut w 170C , a następnie 45-50 minut w 150C.
Uwaga!
Pod spód stawiamy sobie blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia.
Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
KREM CHAŁWOWY:
Chałwę kruszymy, dodajemy śmietanę, miksujemy.
Przelewamy do garnka podgrzewamy aż masa zgęstnieje ( nie gotujemy ).
Studzimy, wystudzoną rozprowadzamy na serniku i wstawiamy na noc do lodówki.
Dekorujemy!
Zajadamy!
Smacznego!
Ps. w wolnej chwili zapraszam Was do wysłuchania bajki marki Odra czytanej przez Piotra Fronczewskiego na Spotify: “Przygody Odrzańskich”
No Comments