Od kilku tygodni mam okazję zaprzyjaźniać się z nowym sprzętem marki MPM – marki, którą zapewne wszyscy dobrze znacie.
Ja sama w domu mam kilka różnych sprzętów tej marki (wieloletnie urządzenie 3w1 do robienia tostów chodzi dosłownie pełną parą i zdecydowanie na pełnych obrotach! ).
Dziś jednak nie o tosterach, mikserach i o tego typu drobnym sprzęcie będzie mowa, a o sprzęcie, którego do tej pory jeszcze w ofercie MPM nie było!
TERMOROBOT ICOOK MRK-18 to wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny z funkcją WiFi.
Jest to urządzenie, które zastąpić może wiele sprzętów w domu.
Przygotować w nim można zarówno dania na gorąco, jak i na zimno.
CO ROBI ICOOK TERMOROBOT ICOOK MRK-18?
⇒ GOTUJE
⇒ GOTUJE NA PARZE
⇒ UBIJA
⇒ BLENDUJE
⇒ŚCIERA
⇒ MIESZA
⇒ MIKSUJE
⇒ SMAŻY
⇒ SZATKUJE
⇒ SOUS VIDE
⇒ GOTUJE
⇒ UGNIATA
⇒ WYRABIA
⇒ KRUSZY LÓD
⇒ WAŻY
⇒ SIEKA
⇒ KROI W PLASTRY
⇒ PODSMAŻA
CO MA W ZESTAWIE TERMOROBOT ICOOK MRK-18?
W zestawie oczywiście posiada wszystkie niezbędne akcesoria potrzebne do wykonywania tych czynności, do których jest przeznaczony.


FUNKCJE TERMOROBOT ICOOK MRK-18:
⇒ Panel sterując jest w całości dotykowy i bardzo prosty w obsłudze.
⇒ Sprzęt posiada regulację temperatury, która waha się d 37c do 130C.
⇒ Timer można ustawić od 0 do 90 minut.
⇒ Jest 12-stopniowa regulacja prędkości + funkcja Turbo
⇒ Sprzęt ma funkcję Revers i Interwał
⇒ Dzbanek jest stalowy – bezproblemowy w myciu.
⇒ Ważyć można produkty do 5 kg – waga jest bardzo czuła i dokładna.
⇒ Działa w języku polskim, angielskim i ukraińskim.
DZIAŁANIE TERMOROBOT ICOOK MRK-18:
WGRANE PROGRAMY:
W urządzeniu nie tylko sami ustawiamy sobie pożądaną czynność, ale mamy wgrane też 8 programów ułatwiających pracę ( zagniatanie, gotowanie na parze, funkcja powolnego gotowania sous vide, gotowanie, rozdrabnianie, siekanie, funkcja Turbo, ważenie )
KSIĄŻKA KUCHARSKA:
Dodatkowo wgrana książka kucharska ( mamy tęż taką w wersji papierowej ), która jest niezbędnym pomocnikiem dla osób, które dopiero zaczynają pracę w urządzeniem i chcą nauczyć się jego obsługi a zarazem “wyczuć sprzęt”
JAK DZIAŁA WGRANA E-KSIĄŻKA KUCHARSKA?
W e-książce w tej chwili mamy ponad 160 przepisów.
Co robimy?
Wybieramy wymarzone danie ( od zup, przez sosy, dania główne, lody, desery, drinki td )
Na urządzeniu wyświetla nam się najpierw lista produktów, a następnie przepis KROK PO KROKU pokazujący co w danym momencie mamy zrobić.
Przy korzystaniu z tej funkcji nie musimy własnoręcznie ustawiać żadnego programu – wszystko dzieje się automatycznie, a my tylko dodajemy produkt i naciskamy przycisk “DALEJ”.
Fajnym jest to, że ulubione przepisy można DODAĆ DO ULUBIONYCH – dzięki czemu wyszukiwanie ich będzie dużo szybsze!
PARAMETRY:
GDZIE MOŻNA KUPIĆ TERMOROBOT ICOOK MRK-18?
Sprzęt można kupić m.in w MediaMarkt.pl , euro.com.pl, mediaexpert.pl lub Oficjalnym Sklepie Allegro.
Jest oczywiście również dostępny w internetowym sklepie MPM.
Ja oprócz testowania wgranych do sprzętu przepisów staram się wymyślać i kombinować własne!
Powiem Wam, że wcale nie jest to takie trudne ( choć wymaga już takiego obeznania z podstawami! ).
I właśnie takie przepisy chcę Wam tutaj pokazywać!
Dziś przygotowałam przepis na IDEALNĄ ROLADĘ BISZKOPTOWĄ.
Dodatkiem jest śmietanowy krem z wanilią i soczyste truskawkami, a które rozpoczęliśmy sezon.
Może właśnie ten przepis kiedyś znajdzie się w e-ksiązce kucharskiej TERMOROBOT ICOOK?
Kto wie!
SKŁADNIKI:
( rolada o długości ok. 23-25 cm )
POTRZEBNE AKCESORIA TERMOROBOT ICOOK MRK-18:
* mieszadło “motylek”
CIASTO:
* jajko – 5 szt
* cukier – 150 g
* mąka pszenna – 150 g
* sól – 1 szczypta
KREM ŚMIETANOWY:
* śmietana 36% – 400 ml
* cukier – 4 łyżki
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* świeże truskawki – 100 g
DODATKOWO:
* truskawki
* biała czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Zakładamy mieszadło “motylek”.
Jajka, cukier i sól ubijamy 8 minut / 37C / prędkość 3.
Dodajemy mąkę, mieszamy 30 sekund/prędkość 1.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, wygładzamy.
Uwaga!
Papier musi być dłuższy niż blacha – ułatwi to wyciąganie ciasta.
Pieczemy 10-13 minut w 190C z termoobiegiem.
Gorącą przekładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem, zwijamy roladę, chłodzimy.
KREM ŚMIETANOWY:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
Śmietanę ubijamy 2 minuty/prędkość 3.
Uwaga!
Jeśli mamy mocno schłodzoną śmietanę może się ubić szybciej!
W trakcie ubijania dodajemy cukier i cukier z wanilią.
Na sam koniec wlewamy cienkim strumieniem podgrzaną, ale nie gorącą żelatynę.
CAŁOŚĆ:
Masą smarujemy biszkopt, układamy pokrojone truskawki.
Delikatnie zwijamy roladę ( również ze ściereczką ).
Odstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Dekorujemy białą czekoladą i owocami!
Zajadamy!
Rolada przygotowana w sprzęcie wyszła PERFEKCYJNA – została wykonana już 3 razy i za każdym razem wyszła tak samo idealna!
UWAGI DO PRZYGOTOWANIA!
1. Czas pieczenia ciasta biszkoptowego może się minimalnie różnic w zależności od posiadanego piekarnika.
Ważne jest , by nie przepiec ciasta – sprawi to, że będzie ono suche, wiórowate i zacznie pękać podczas zwijania.
2. Im bardziej schłodzona śmietana, tym szybciej się ubija.
Śmietanę 36% można zamienić na śmietanę 30%.
Śmietana 36% jest jedna troszkę bardziej stabilna w ciastach.
JESZCZE KILKA SŁÓW O TERMOROBOT ICOOK MRK-18:
Choć dawniej do sprzętów, które robią ” wszystko” , albo które mają mi zastąpić pracę rąk w kuchni podchodziłam z dystansem, to dziś całkowicie zmieniłam zdanie!
Teraz już doskonale wiem i każdego dnia we własnej kuchni przekonuję się skąd tyle pozytywnych opinii na temat tego typu sprzętów i skąd tak wielu fanów.
Doskonale również wiem, że sprzęt ten ma w sobie nieodkryte pokłady możliwości, a moja wrodzona ciekawość będzie kazała mi odkrywać je każdego dnia!
Polecam!
Sprzęt ten jest w świetnej cenie!
Może być doskonałym pomysłem na prezent ślubny ( wreszcie rozpoczynamy sezon! ).
DZIAŁANIE TERMOROBOT ICOOK MRK-18 NA FILMIE:
Więcej informacji na temat sprzętu znajdziecie na oficjalnej stronie marki MPM
https://mpm.pl/produkty/wyposazenie-kuchni/roboty-kuchenne/termorobot-mrk-18/
No Comments