Chlebki ziemniaczane z pesto z czosnku niedźwiedziego z kozim serem

Dla mnie region Bieszczad to przede wszystkim wspomnienia z moich festiwali kulinarnych, na których wielokrotnie gotowałam.

O ostatnim – FESTIWALU PRODUKTÓW PODKARPACKICH pisałam Wam kilka dni temu TUTAJ!

Obfitowały w dania proste i pyszne!

Ziemniaczane placki z kapustą kiszoną, aromatyczny czosnek niedźwiedzi dodawany razem z ziołami i najlepszy kozi ser, jaki w życiu jadłam!

Z serów słyną Bieszczady i można powiedzieć, że są taką wręcz kolebką polskiego serowarstwa.

Zarówno sery kozie, jak i owcze czy krowie można dostać bez żądnego problemu – najlepsze oczywiście prosto od rolników!

Ja przygotowałam dziś przepyszne pieczywo ziemniaczane ( może być zarówno w formie chleba , jak i bułek ) z dodatkiem domowego pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera.

Danie proste, pyszne, łatwe!

Więcej dodatków nie trzeba!

I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco!

Pycha!

SKŁADNIKI:

CHLEBKI:

* ziemniaki – 300 g

* mąka typu „0” – 600 g

* drożdże świeże – 40 g

* olej – 2 łyżki

* sól – 2 łyżeczki

PESTO:

* świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duży pęczek

* oliwa z oliwek dobrej jakości – 100 ml

* parmezan – ok. 40 g

* prażone orzechy włoskie – 4 łyżki

* sól, pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PESTO:

Czosnek niedźwiedzi myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, umieszczamy w blenderze.

Dodajemy starty parmezan i podprażone orzechy.

Zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy.

Jeśli nie zadowala nas konsystencja, bo np. pesto jest zbyt gęste, dolewamy oliwy. Jeśli pesto jest zbyt luźne, dodajemy parmezan lub liście czosnku.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CHLEBKI:

Ziemniaki ( najlepiej w mundurkach ) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy, studzimy.

Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, 2 łyżkami oleju i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody.

Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu zagniatamy, a następnie urywamy po kawałku.

Formujemy małe bochenki, robimy nacięcia, dodajemy tam pesto i pokruszony ser kozi.

Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress