Bezglutenowa szarlotka

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!

Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.

Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną, bezglutenową szarlotkę.

Bezglutenowa szarlotka jest lekka, puszysta, a zarazem wilgotna ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).

Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika!

Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe ciasto ze śliwkami.

Spróbujcie!

Polecam!

Ps. Bezglutenowa szarlotka to jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam!

Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal 

To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.

W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe mixy do wypieków.

M.in.

 

SKŁADNIKI:

Mix IT Universal Schär – 400 g

* jajko – 4 szt

* cukier – 360 g

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 200 ml

DODATKOWO:

* jabłka – 5 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ubijamy z cukrem na puch.

Dodajemy przesiany Mix IT Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy.

Dodajemy 2 pokrojone w kostkę jabłka.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy pokrojoną resztę jabłek ( tym razem w plastry ).

Pieczemy do suchego patyczka, ok. 60 minut w 160C.

Smacznego!

Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress