Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!
Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną, bezglutenową szarlotkę.
Bezglutenowa szarlotka jest lekka, puszysta, a zarazem wilgotna ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).
Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika!
Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych stołach tak jak np. bezglutenowe ciasto ze śliwkami.
Spróbujcie!
Polecam!
Ps. Bezglutenowa szarlotka to jedno z lepszych bezglutenowych ciast jakie robiłam!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam mieszankę mąk MIX IT Universal
To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.
W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe mixy do wypieków.
M.in.
SKŁADNIKI:
* Mix IT Universal Schär – 400 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 360 g
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 200 ml
DODATKOWO:
* jabłka – 5 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem na puch.
Dodajemy przesiany * Mix IT Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy.
Dodajemy 2 pokrojone w kostkę jabłka.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy pokrojoną resztę jabłek ( tym razem w plastry ).
Pieczemy do suchego patyczka, ok. 60 minut w 160C.
Smacznego!
Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.
No Comments