TERCET CAPPUCCINO – kakaowy biszkopt z kremem budyniowym i pianką cappuccino

Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciacho inspirowane kawą cappuccino – lekki, puszysty, kakaowy biszkopt przykryty delikatnym budyniowym kremem i puszystą pianką cappuccino.

Fantastyczna całość, które nikt, absolutnie nikt ( w szczególności smakosze kawy ! ) się nie oprze.

Koniecznie spróbujcie!

Pyszne, szybkie, tanie ciasto, które możecie zrobić dosłownie w kilkanaście minut.

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×26 )

BISZKOPT KAKAOWY :

* jajko – 2 szt

* cukier – 1/3 szkl

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* kakao – 2 łyzki

PONCZ:

* napar kawowy

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 750 ml

* budyń śmietankowy – 2 op po 40 g

* masło – 250 g

PIANKA CAPPUCCINO:

* śmietanka 36% – 400 ml

* cukier puder – 0,5 szkl

* kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki

* żelatyna  – 2 łyżki

* wrzątek – 1/3 szkl

* czekolada do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z kakao – mieszamy ręcznie ( dokładnie, ale delikatnie).

Pieczemy ok. 25 minut w 180C.

Po wystudzeniu pączujemy kawą.

KREM BUDYNIOWY:

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko gotujemy z 2 łyżkami cukru.

Do gotującego wlewamy budynie i  nie przerywając mieszania gotujemy.

Studzimy.

Masło ucieramy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń.

Wyciągamy na naponczowany biszkopt, wstawiamy do lodówki.

PIANKA CAPPUCCINO:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.

Zimną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i kawę – miksujemy.

Wlewamy żelatynę hartując wcześniej – dokładnie miksujemy.

Szybko wyciągamy na schłodzoną masę budyniową, oprószamy startą czekoladą.

Ponownie stawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

Zajadamy!

Smacznego!

Pyszne, szybkie ciasto – polecam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress