Sernik z musem jagodowym – lekki i puszysty jak pianka!

Lato nie może się obyć bez serników jagodowych.

Jeden pokazywałam już tydzień temu – sernik jagodowy z waniliową panna cottą – zrobił furorę!

Dziś mam dla Was kolejny, jagodowy przepis, ale w odwróconej wersji.

Zamiast masy jagodowej – waniliowa.

Zamiast panna cotty waniliowej – lekki i puszysty mus jagodowy.

Zakochacie się w tym połączeniu.

Zarówno masa serowa, jak i mus są lekkie jak pianka.

To jeden z lepszych serników, jakie jadłam i robiłam w ostatnim czasie.

Gorąco polecam!

Myślę, że na stałe zagości i u Was!

Ps. jest bardzo łatwy i jego przygotowanie absolutnie nikomu nie sprawi trudności!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* herbatniki – 200 g

* masło -ok. 80 g

MASA SEROWA:

* ser 3x mielony – 330 g

* jajko – 1 szt

* śmietana 36% – 180 ml

* cukier – 4 łyżki

* mąka pszenna – 1 łyżka

* syrop waniliowy ( taki do kawy ) – 2 łyżki 

Można go zamienić na cukier z wanilią, wanilię w ziarnach lub pastę waniliową

MUS JAGODOWY:

* jagody / borówki – 200 g

* cukier – 80 g

* śmietana 36% – 200 ml

* żelatyna – 2,5 łyżeczki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Herbatniki mielimy z masłem ( nie roztopionym, a miękkim ).

Wylepiamy foremkę, chłodzimy.

MASA SEROWA:

Rózgą kuchenną mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Nie ma potrzeby używać miksera.

Wylewamy na schłodzony spód.

Pieczemy 40-45 minut w 170C bez termoobiegu, z blachą z wodą na dnie piekarnika.

Po upieczeniu całkowicie studzimy.

MUS JAGODOWY:

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, mieszamy.

Owoce gotujemy z cukrem ( cukier ma się rozpuścić ), blendujemy na gładko, przecieramy przez sitko.

Mieszamy z żelatyną. Chłodzimy.

Do schłodzonej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszamy.

Wylewamy na sernik, chłodzimy.

Dekorujemy!

Smacznego!

Ps. po więcej słodkich inspiracji zajrzyjcie też na mojego Instagrama!

TUTAJ!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Anna
    5 sierpnia 2022 at 11:43

    Jaki najlepiej sernik wybrać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 sierpnia 2022 at 12:45

      Chodzi o ser, tak ? ( Bo napisałaś sernik ).

      Zawsze od lat polecam ten sam – WIELUN MOJ ULUBIONY.
      Zdecydowanie najlepszy ser na rynku ( ale cena wyższa niż innych ) – warto!

  • Reply
    Kasia
    30 lipca 2023 at 16:14

    Jaka wielkość tortownicy?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 lipca 2023 at 17:16

      W tym przypadku polecam 20-24 cm max. ( U mnie rent 21 cm )

    Skomentuj Anna Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress