Cynamonowe brioszki

Słodkich, drożdżowych wypieków ciąg dalszy!

Pokazywałam Wam już pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, krakowskie drożdżówki z serem, drożdżówki wytrawne ze szpinakiem i wiele wiele innych, które zachwycały Wasze oczy i pewnie też podniebienia.

Dziś zapraszam na przepyszne drożdżówki „brioszki” z cynamonem.

Delikatne, ale mocno maślane, puszyste, z wyraźną nutą cynamonu.

Przepyszne!

Takie brioszki z cynamonem są świetnym pomysłem nie tylko do popołudniowej kawki, ale i np. na drugie śniadanie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( ok.20-25 szt )

* mąka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 2 szt

* sól – 1 szczypta

NADZIENIE:

* cynamon

* cukier / brązowy cukier

* posiekane orzechy

* masło

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto..

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Całość posypujemy cynamonem, orzechami, cukrem i kawałkami dobrego, prawdziwego masła.

Zwijamy w dość ciasną roladę,kroimy na ok. 4-5 cm kawałki.

Układamy pionowo w formie na muffinki ( uprzednio wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą ).

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress