Ciasta jogurtowe uwielbiam, tak samo jak Wy!
Są idealne na takie szybkie zachcianki i dają setki możliwości przygotowania!
Ja dziś zrobiłam w formie babki z kawałkami chrupiącej, mlecznej czekolady.
Strzał w 10!
Babka jest niesamowicie puszysta, a zarazem długo pozostaje wilgotna – tak jak lubię!
Mleczną czekoladę śmiało możecie zastąpić gorzką lub ulubionymi bakaliami.
Będzie pysznie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( forma 20 cm )
* jogurt owocowy ( w kubeczku ) – 150 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka pszenna – 3 kubeczki
* cukier – 1 kubeczek
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* mleczna czekolada – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Wrzucamy pokrojoną czekoladę.
Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Sprawdzamy patyczkiem.
W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
No Comments