Ciasto jogurtowe z mleczną czekoladą

Ciasta jogurtowe uwielbiam, tak samo jak Wy!

Są idealne na takie szybkie zachcianki i dają setki możliwości przygotowania!

Ja dziś zrobiłam w formie babki z kawałkami chrupiącej, mlecznej czekolady.

Strzał w 10!

Babka jest niesamowicie puszysta, a zarazem długo pozostaje wilgotna – tak jak lubię!

Mleczną czekoladę śmiało możecie zastąpić gorzką lub ulubionymi bakaliami.

Będzie pysznie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( forma 20 cm )

* jogurt owocowy ( w kubeczku ) – 150 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.

* mąka pszenna – 3 kubeczki

* cukier – 1 kubeczek

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* jajko – 3 szt

* olej – 1 kubeczek

* mleczna czekolada – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Wrzucamy pokrojoną czekoladę.

Przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress