Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne ciasto bez pieczenia.
Ciasto przygotowane na Święta przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia.
Warstwa sernika na zimno z brzoskwiniami przełożona herbatnikami i pokryta musem o smaku krówki – fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Pycha!
Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ).
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( 24×36 )
* twaróg mielony -1 kg
* cukier puder – 150 g
* śmietana 30% – 200 ml
* żelatyna – 3 łyżki
* wrzątek – 100 ml
* brzoskwinie w puszce ( po odsączeniu ) – ok. 500 g
MUS KRÓWKOWY:
* śmietana kremówka 30% – 600 ml
* masa krówkowa – 1 puszka
* żelatyna – 2 łyżki
* wrzątek – 80 ml
POLEWA:
* czekolada mleczna 200 g
* mleko – 5 łyżek
DODATKOWO:
* herbatniki – 500 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na spód blachy wykładamy herbatniki ( będą 3 warstwy ).
MASA SEROWA:
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kosteczkę.
3 łyżki żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku, odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Do twarogu dodajemy cukier puder, miksujemy.
Dodajemy ubitą śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy żelatynę ( hartując wcześniej ), wszystko razem dokładnie miksujemy.
Dodajemy brzoskwinie, delikatnie mieszamy szpatułą.
Wykładamy na herbatniki, równamy, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
MUS KRÓWKOWY:
2 łyżki żelatyny zalewamy 80 ml wrzątku, mieszamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy żelatynę hartują wcześniej.
Wykładamy na herbatniki, równamy.
Zakrywamy 3 warstwą herbatników.
Polewamy czekoladą rozpuszczoną na kąpieli z 5 łyżkami mleka.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
Polecam również inne, nowe ciasta bez pieczenia z bloga – KLIK!
No Comments