Jabłka w cieście drożdżowym

Dobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie!

W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym.

Takie racuszki!

Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek.

Smakują fantastycznie!

Wystarczy cukier puder i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* miękkie jabłka

* mąka pszenna – 3 szkl

* świeże drożdże – 40 g

* mleko – 1,5 szkl

* cukier – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

* olej + masło do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka.

Nakrywamy folią ( dokładnie! )  odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4o minut – do wyrośnięcia!

Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście.

Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.

Podajemy na gorąco z cukrem pudrem!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress