Dobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie!
W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci.
Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym.
Takie racuszki!
Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek.
Smakują fantastycznie!
Wystarczy cukier puder i nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne.
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* miękkie jabłka
* mąka pszenna – 3 szkl
* świeże drożdże – 40 g
* mleko – 1,5 szkl
* cukier – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej + masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka.
Nakrywamy folią ( dokładnie! ) odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4o minut – do wyrośnięcia!
Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście.
Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.
Podajemy na gorąco z cukrem pudrem!
Smacznego!
No Comments