Ten sernik makowy z brzoskwiniami to jedno z naszych ostatnich odkryć!
Cały zniknął w 2 dni i nie pozostał nawet okruszek.
To będzie HIT nie tylko na Święta!
Ja przygotuję go z całą pewnością na Chrzest Kacperka – daję sobie rękę uciąć, że wszystkim posmakuje.
Delikatne ciasto i niezwykle puszysta serowa masa połączona z makiem i brzoskwiniami tworzy fantastyczną całość, która na bank zachwyci!
Spróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka – 1,5 szkl
* masło – 200 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier puder – 0,5 szkl
* żółtko – 2 szt
* kakao – 2 łyżki
MASA SEROWA:
* masło – 200 g
* cukier – 300 g
* żółtko -6 szt
* twaróg mielony – 1 kg
* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g
* białko – 6 szt
* sól
* mak – 0,5 szkl
* brzoskwinie – 1 puszka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Przesianą mąkę łączymy z miękkim, posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy żółtka oraz kakao.
Zagniatamy.
W razie potrzeby ( zbyt klejące ciasto ) dodajemy jeszcze mąki.
Dzielimy na 2 części, mrozimy ok. 30 minut.
Pierwszą część ścieramy na blachę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w 180C góra/dół, studzimy.
MASA SEROWA:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami do białości.
Dodajemy twaróg oraz proszek budyniowy, krótko, ale dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
1/2 masy przekładamy do drugiej miski , dodajemy suchy mak i dokładnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy, kroimy w plasterki.
Pokrojone układamy na upieczone ciasto, porcjami wykładamy masy serowe na przemian ( po łyżce ).
Na masę serową ścieramy drugą część ciasta.
Pieczemy 60 minut w 170C, studzimy.
Smacznego!
Ps. zobaczcie też inne, nowe serniki na blogu!
No Comments