Kolejny sernik mojej mamy? Zgadza się!
Delikatny, niezwykle kremowy i taki wilgotny, na chrupiącym czekoladowym spodzie.
Płatki migdałów na górze to taka kropka nad I, która wspaniale komponuje się z całością sernika!
Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!
Nie jest przesadnie słodki, więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.
Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?
SKŁADNIKI:
* ser wiaderkowy – 1 kg
* jajko – 4 szt
* cukier 100 + 150 g
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkui
* olej – 250 ml
* mleko – 370 ml
* budyń śmietankowy bez cukru – 80 g
* esencja waniliowa – 1 łyżeczka
* płatki migdałów – 1 garść
* sól
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
CIASTO:
Do miski przesiewamy 2,5 szklanki mąki pszennej ( typ 400 lub 450 ), dodajemy szczyptę soli oraz 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżki kakao.
Wszystko razem mieszamy.
Wbijamy 1 jajko, wlewamy 0,5 szkl oleju, dokładnie mieszamy łyżką ( do momentu aż się zrobi bardzo gęste ).
Rozdrabniamy ręką na jednolitą kruszonkę.
3/4 ciasta przesypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy, delikatnie ugniatamy łyżką.
MASA SEROWA:
3 żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru oraz odrobiną esencji waniliowej – ucieramy na jasną masę.
Stopniowo dodajemy twaróg sernikowy – cały czas miksujemy na jednolitą masę.
Wlewamy 1,5 szklanki mleka, wsypujemy 2 budynie, krótko miksujemy.
Wlewamy 0,5 szklanki oleju, miksujemy, a następnie dodatkowo mieszamy szpatułą.
Dodajemy pianę z 3 ubitych na sztywno białek.
Wykładamy na ciasto kakaowe.
Posypujemy pozostałą kruszonką oraz płatkami migdałów.
Wkładamy na 15 minut do 170C , a następnie ok. 45 minut w 160C – grzanie góra dół.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
No Comments